Бюлетините от балотажа в Гурково ще бъдат преброени повторно

Само 16 гласа решиха балотажа в полза на Мариян Цонев, издигнат от ДПС, който се яви срещу съперника си от ГЕРБ Иван Славов

Снимка: „За истината“

Административният съд в Стара Загора уважи жалбата на Иван Иванов – изгубилият изборите за кмет на община Гурково кандидат на ГЕРБ и постанови повторно преброяване на бюлетините от балотажа.

Мариян Цонев, издигнат от ДПС, спечели надпреварата с 16 гласа. На първия тур той водеше срещу съперника си от управляващата партия с повече от 13 процента и с 344 гласа, но на втория разлика се стопи и крайният резултат беше 1328 гласа за кандидата на ДПС и 1312 за Иван Славов.

Две вещи лица ще извършат повторното преброяване на бюлетините от всичките 9 секции с участието на страните по делото и представител на общинската администрация. Жалбата на Иван Иванов е основана на три сигнала за неправилно определяне на действителните гласове в секционните комисии.

Пред съда председателят на ОИК в Гурково посочи, че за разлика от протоколите на секционните избирателни комисии, които се съставят от непосредствените впечатления на техните членове, в Общинската избирателна комисия само се отчитат резултатите, без да се проверява дали една бюлетина е действителна или не. Адвокатът на ответника Мариян Цонев се противопостави на повторното преброяване на всички бюлетини, каквото, по думите му, се извършвало само в случаите, когато протоколите на секционните комисии са подписани с особено мнение и изложени мотиви за него. В Гурково от 9-те протокола на СИК, 8 са подписани без особено мнение, а членове на две секционни избирателни комисии са подали жалби до ОИК, но едва два дни след балотажа, проведен на 03 ноември. Нещо повече – несъгласието им с резултатите не са отразени в протоколите.

Преброяването на бюлетините и изготвянето на съдебно-техническата експертиза трябва да бъде извършено до следващото заседание по делото във вторник 19 ноември. Вещите лица трябва да определят общия брой на бюлетините, на действителните и недействителните и гласовете за всеки един от кандидатите. Съдията посочи и критериите, на които трябва да отговарят недействителните бюлетини.

Повторното броене ще се извърши в помещение в община Гурково с осигурена полицейска охрана.

Иван Иванов-изгубилият изборите кандидат на ГЕРБ коментира решението на съда като справедливо. По думите му в село Паничерево наблюдатели на партията са сигнализирали за признати бюлетини, отбелязани с плюс, вместо с указаните знаци. Според него на балотажа е имало и натиск върху членове на секционни избирателни комисии, но отказа подробности.

Пред съда адвокатът на ответника заяви, че административният съд не може да установява купуването на гласове, за каквото е имало един подаден сигнал в изборния ден.

На 19 ноември съдът ще се произнесе касира или не изборите в община Гурково.

В Административния съд в Стара Загора се гледа и делото за изборите в Павел баня, където кандидатът на ДПС Иса Бесоолу спечели още на първия тур срещу Станимир Радевски, управлявал общината 16 години.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам