BG | EN

Бюлетините за избор на кмет на варненския район „Аспарухово” и общински съветници в Долни чифлик няма да се броят отново

изборна урна с надпис Хартиени бюлетини
Снимка: За истината

Варненският административен съд отхвърли исканията за повторно преброяване на бюлетините за избор на кмет на район „Аспарухово” и за гледане в съдебна зала на кадри от видеонаблюдението в секции.

Назначената съдебно-графологична експертиза на подписите на общо 63 членове на СИК в протоколите от 7 секции потвърди тяхната автентичност, посочват от съда.

Изборът на Ивайло Маринов за районен кмет на „Аспарухово” се обжалва от опонентите му на местния вот Сергей Христов („Възраждане”) и Красен Серафимов (ПП-ДБ).

Съдът даде 3-дневен срок даде на страните по делото за представяне на писмени бележки по съществото на спора.

Днес в съда се проведе още едно открито съдебно заседание по изборни дела.

То бе образувано по жалба от кандидат за общински съветник от коалиция „Левицата“ в община Долни чифлик срещу резултата от изборите за съветници в общината.

По искане на жалбоподателя, съдът прегледа посочени времеви отрязъци от видеонаблюдения в 3 избирателни секции. Останалите доказателствени искания на жалбоподателя за повторно преброяване на изборните бюлетини и за допускане на гласни свидетелски показания и съдебна експертиза, която да проверява действителните и недействителните бюлетини, съдът отхвърли.

Магистратите са преценили, че не следва да се прави преброяване в посочените от жалбоподателя 29 секции, защото тази проверка може да се извърши, само ако са налице документирани по предвидения в Избирателния кодекс ред възражения, противоречия между членовете на СИК или присъстващите на преброяването лица. На същото основание съдът отхвърли искането за допускане на свидетели, които да установяват нарушения, посочени в жалбите, уточняват от съдебния пресцентър.

Делото е образувано по жалба на кандидата за общински съветник Росен Георгиев, като съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините