BG | EN

Бързи производства срещу 13 граждани на Ирак и Иран, опитали да напуснат България нелегално

Прокуратурата в Силистра
Снимка: пресцентър прокуратура

Районната прокуратура в Силистра привлече като обвиняеми  по бързи производства 13 чужди граждани, направили опит да излязат през границата на страната, и турския каналджия, който ги транспортирал.

На 24 юни тази година на ГКПП – Силистра – Остров шосе, в ремарке на ТИР, управляван от турския шофьор Х.Й., са открити 14 граждани на Ирак и Иран. В групата имало жена и непълнолетно момиче, които са от Иран. Непълнолетната иранчанка не е привлечена като обвиняема, съобщават от прокуратурата.

След образуване на бързите производства и привличането на чуждите граждани като обвиняеми те са били настанени в бежански център.

Срещу турския шофьор Х. Й., управлявал тира, е образувано досъдебно производство за опит да изведе през границата на страната група хора, сред които и непълнолетна, без разрешение на надлежните органи на властта, като е използвал МПС. Според държавното обвинение, това е престъпление по член 280, ал. 2, във връзка с член 18 от НК.

Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на Районната прокуратура в Силистра.

След изтичане на срока на първоначалното му задържане прокуратурата ще внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“, става ясно от съобщението на прокуратурат.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините