BG | EN

Български хелзинкски комитет изпрати въпросите си за изслушването на единствения кандидат за главен прокурор

Иван Гешев
Снимка: prb.bg

Българският хелзинкски комитет е изпратил до Висшия съдебен съвет (ВСС) десет въпроса, които да бъдат зададени при изслушването на единствения номиниран за нов главен прокурор Иван Гешев на 24-ти октомври. В позицията си неправителствената организация изразява отрицателно становище към
издигнатата кандидатура поради недостатъци в проведената процедура по избор и поради недоказани високи нравствени и професионални качества на единствения кандидат.

Въпросите на Българския хелзинкски комитет (БХК) касаят изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България, сред които е и „Колеви срещу България“, свързано с констатацията, че липсва механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор.

Въпросите са свързани, както с правомощията на главния прокурор, така и с изказвания на самия Иван Гешев. От БХК питат ще работи ли той за въвеждането на механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор; Смята ли, че е необходима реформа в структурата и/или в правомощията на държавното обвинение; Какво е виждането му за разделението на властите; Как ще преодолее тенденцията за увеличаване броя на съдебните дела срещу прокуратурата; Счита ли, че трябва да бъде въведен съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; Какви, според него, промени в законодателството или в практиката, са необходими за качествено разследване на престъпленията от омраза.

В становището си неправителствената организация дава отрицателна оценка на процедурата за избор на нов главен прокурор и на качествата на Гешев. Негативната си оценка Българският хелзинкски комитет мотивира с ниското обществено доверие, което е функция от отсъствието на втори кандидат и необичайната активност в подкрепа на единствения. Становището на организацията по отношение на кандидата за поста е, че той не демонстрира познаване или зачитане на основните принципи на правото, на конституционното право и на правата на човека. Освен това той публично е демонстрирал подигравателно отношение към гражданските организации, работещи за защита правата на човека.

Позицията на Българския хелзинкски комитет е изпратена в петък до Висшия съдебен съвет от адвокат Адела Качаунова, директор на Правната програма на организацията. Комитетът упражнява правото си по Закона за съдебната власт да даде такова становище, се посочва в съобщение до медиите. Пълният текст на становището на може да видите тук.

БХК е първата неправителствена организация, която огласява въпросите си към Иван Гешев, посочва БНР. Срокът за това изтича на 16-и октомври, а Висшият съдебен съвет е задължен да ги публикува на сайта си.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините