BG | EN

Български фирми предложиха работа на бежанци от центъра в Харманли

Снимка: sakarnews.info

Няколко български фирми са предложили работа на хора от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан, настанени в центъра за бежанци в Харманли. 

Трудовата борса, състояла се в Културния център на Харманли миналата седмица е първа по рода си в града, съобщава регионалното издание „Сакар нюз“. Общо четири фирми: „Мемо“, „Пролет“, „Тера Тангра“ и „Елпром“, са  предложили заетост на хората, потърсили закрила и интеграция в страната ни.

От страна на бежанците интерес са проявили 25 души от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан.
В деня на събитието с помощта на преводачи са се провели интервюта с решилите да упражняват заетост, по време на които работодателите са се запознали с професионалния опит на кандидатстващите за заетост.

Следващата стъпка ще бъде среща на място, за да може желаещите да работят във фирмите да се запознаят с производството и дейността на съответния работодател, да се направят тестове и работодателите да решат кой от кандидатите е най-подходящ за позицията.

По информация на „Сакар нюз“, реалното назначаване на работа ще бъде отложено във времето, защото по закон, тези които са в процедура по издаване на статут, трябва да изчакат да минат три месеца, за да им бъдат издадени служебни бележки, с които да сключват договор.

На 1 октомври в Хасково се е провел и семинар с работодатели и ключови експерти в сферата на интеграцията на бежанци. По време на събитието консултанти и психолози са запознали участниците с основните стъпки от въвеждането им в работата, спецификите на междукултурната комуникация и подбора на хора от целевата група. Върховният комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) е представил правната рамка и възможностите за субсидирана заетост.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините