BG | EN

Български творци питат директора на БНТ защо спря документалната поредица „Умно село“ (обновена)

Името на предаването е “подарък” от Доньо Донев, автор на едноименния анимационен филм.
Снимка: скрийншот БНТ

Отворено писмо с въпроси за спирането на документалната арт поредица „Умно село“, излъчвана доскоро в ефира на Българската национална телевизия (БНТ), изпрати българският скулптор проф. Емил Попов до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, Управителния съвет на обществената телевизия, Съвета за електронни медии и парламентарната Комисия по култура и медии.
Писмото е подписано от повече от 40 български творци.

На 28 декември 2019-а бе излъчен последният брой на предаването „Умно село“, което върви по БНТ от 21 години, тъй като обществената телевизия не е продължила договора на авторите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.

„Ръководството на Българската национална телевизия е избрало да наложи вето върху производството на жив, пълнокръвен архив, съставляващ безценен фонд на българската култура – пише по този повод в писмото на Емил Попов. Той определя решението като „възмутително, необяснимо и стряскащо.“

„За 20 години десетки документални филма, посветени на големи личности с безспорни заслуги за духовното издигане на обществото ни, отразиха българската култура „отвътре“. Културата отвъд ширпотребата, отвъд имитацията. Духовността, извисена над комплексите за малоценност, нанасящи опустошителни белези в съзнанието на съвременния човек“, се посочва в писмото.

Въпросите, които творците задават са: „В кой точно момент БНТ реши, че трупането на този архив трябва да бъде преустановено?! Как без следи от духовна памет да знаем кои сме, ако не знаем откъде идваме? Как да окуражим в търсене на смисъла тези след нас, ако не можем да им посочим примерите преди тях? Усещането, че са част от нещо по-голямо, което се нарича традиция?“ Според Емил Попов

отговорът на тези въпроси всъщност трябва да е мисията на обществената телевизия.

Под писмото стоят имената на редица български интелектуалци, сред които директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Валентин Старчев, Антон Стайков, Минчо Минчев, Стефан Цанев, Рада Москова, Деян Енев, Георги Господинов, Божана Апостолова, Манол Пейков, Боян Биолчев, Анри Кулев и много други.

Кошлуков: Ще го заменим с нещо подобно

„Предаването ще бъде заменено с нещо подобно, просто БНТ ще бъде продуцент и то ще се прави от щатни служители. Няма нужда да се купуват външни продукции, за които телевизията има капацитет“. Това е заявил пред „Дневник“ генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. По негови думи в БНТ има кадри, които „познават културата“, както и достатъчно архиви. „Ако някой може да прави такива филми, това е именно БНТ“, обяснил той. Според Кошлуков, предаването не е спряно, а договорът не е подновен поради „скъпата цена“ на външната продукция на фона на финансовата криза в БНТ. 

Пред същото издание Антоанета Бачурова коментира, че бюджетът на поредицата е един и същ от 2000-та година насам и особено в последните години е бил „неадекватно нисък“ за качеството, което е получавала БНТ. Тя припомня, че основната функция на обществената телевизия, която я отличава от останалите комерсиални телевизии, е да осигури програми за култура и образование. „С отпадането на ефирно време за художествена документалистика, за висока култура и изкуство,

БНТ всъщност сериозно ограничава съдържанието, заради което съществува. 

„“Умно село“ е авторска поредица от портрети на ярки личности – артисти, интелектуалци и общественици, която е на екрана на БНТ1 от 1998 г.“, пише в представянето на предаването, публикувано в сайта на БНТ. Според рейтинговата мярка при името на предаването, то има висока зрителска оценка – 4 от общо пет звезди. Заглавието на предаването е “подарък” от Доньо Донев, автор на едноименния анимационен филм.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова повече ще нараства и значението на произвежданите в българия снаряди за отбраната й. С това обаче ще расте и желанието на Русия да пречи на доставките, което увеличава рисковете за сигурността на българските граждани и оръжейната индустрия на страната.

Минко Ангелов е освободен от поста областен управител на Хасково

Министерският съвет прие решение, с което освобождава Минко Ангелов от поста областен управител на област Хасково, съобщиха от правителствената пресслужба. За временно изпълняващ длъжността е назначен заместник-областният управител Мартин...

Трима са задържани за купуване на гласове в Бургаско, проверките продължават

Работи се по общо 15 сигнала за купуване на гласове.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.