BG | EN

Българо-румънски „мини“ Шенген предложиха и съветниците в Силистра по примера на Добрич

Общинския съвет в Силистра
Снимка: Димитър Пецов

Общинските съветници в Силистра приеха протестна декларация срещу наложените от
Нидерландия и Австрия ограничения за приемането на България в шенгенското пространство. Като реакция срещу „дескриминационната“ според тях мярка те предлагат парламентите на България у Румъния да създадат зона за свободно движение на хора и стоки между двете страни.


“Това поредно отлагане на присъединяването на Република България към шенгенското пространство е

ярка дискриминация по политически признак

и драматично намалява потенциала за търговия и туризъм в целия североизточен край на страната”, се казва в декларацията.

В отговор на тази „дискриминация“ според съветниците в Силистра със същата декларацията се предлага българското Народно събрание, заедно с парламента на съседна Румъния да предприемат действия и законови промени, свързани с двустранното отваряне на границите и създаване на зона за безпрепятствено движение на хора и стоки между България и Румъния.


Декларацията беше представена в заседанията на постоянните комисии на общинския съвет, но обсъждането и беше отложено за редовното зъседание на 22 декември. Такова обсъждане в заседанието обаче нямаше и декларацията беше приета с 29 гласа “за”. Макар и да не изразиха становища в зала,

против гласуваха двамата представители на Демократична България

Златко Куртев и Стефан Железов. Потърсен за коментар адвокат Златко Куртев обясни
отрицателния вот така: “Аргументацията в тази декларация е продължение на мантрата за българския народ, че все някой друг ни е виновен, че ние сме онеправдани, тъпкани, потискани и т.н. ..Вместо да си погледнем къщата и да си оправим двора, като например: върховенството на закона, способа за търсене на ефективна отговорност от главния прокурор, обществените поръчки, бездействието на институциите и чак след това да претендираме за влизане в Шенген, и чак след това да правим преценка на критиките, които, според мен, основателно ни отправят от Нидерландия и от Австрия.”


Кой е източникът на инициативата?


Докладната записка за решението беше внесена от председателя на общинския съвет д-р Мария Стойчева. Тя коментира пред “За истината”, че това е част от инициатива на крайграничните общини, в която се включва и местния парламент, като предстои и други общини да се включат.


Засега е известно, че друга подобна декларация е приел общинският съвет на Добрич. Проверка в интернет, която направихме, показва, че декларацията на силистренския общински съвет е почти еднаква като съдържание с декларацията на общинския съвет на Добрич. Това доказва, че

един и същ документ циркулира между “побратимени” общините

възприели идеята.


Самата декларация на добричкия общински съвет обаче може да бъде открита като съдържание само в публикации на медии, до които е била изпратена, подписана от председателя Нивелин Радичков в началото на декември. В публикациите тя е представена като вече взето решение на общинския съвет.


Такава декларация обаче не се открива на сайта Общинския съвет в Добрич и не е включена в дневния ред на общинския съвет от последното заседание от 20-ти декември.

„За истината“ потърси за коментар по телефона председателя на Общинския съвет в Добрич. Той разясни, че декларацията е била изпратена от него до медиите преди да бъде гласувана от общинските съветници, но преди това е обсъдил в обща “Вайбър” група с тях съдържанието и те са дали съгласието си тя да бъде приема.

Този начин за обсъждане бил избран, за да може

да се реагира веднага след наложеното ограничение.

По-късно декларацията е била разгледана в точка “Други” на заседанието от 20-ти декември и подписана поименно от присъстващите, не е имало против. Тя все още не е качена на сайта на Общинския съвет Добрич, но това е първият общински съвет, приел такав декларация и нейното съдържание се възприема, очевидно дословно, от другите общински съвети. Председателят на Общинския съвет на Добрич израз задоволство, че тази инициатива се е възприела от други общински съвети, вече имал информация и за други общини, освен Силистра също и Видин.

Междувременно стана известно, че български и румънски евродепутати също обсъждат вариант за отваряне на границите между двете държави и създаване на своеобразен „мини“ Шенген на Балканите. Инициативата е форма на протест срещу отказа да бъдат приети България и Румъния в шенгенското пространство, заяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът Андрей Новаков /ЕНП/

Припомняме, че на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи гласува

против влизането на двете държави в Шенген,

тъй като Австрия се противопостави на приема и на двете балкански страни, а Нидерландия – на България.

„Ние реагирахме на решението по-умерено, сякаш сме очаквали нещо такова, докато колегите от Румъния буквално са шокирани“, коментира Андрей Новаков. Малко след отказа за Шенген, той получил предложение от румънски евродепутати за вдигане на граничния контрол между България и Румъния.

„Колегите предлагат от 1 януари да вдигнем граничния контрол между двете държави с двустранно споразумение. На практика не нарушаваме никакви регламенти, само ще прекратим граничния контрол на двата моста Видин – Калафат и Русе – Гюргево, и започваме да си пътуваме свободно между двете страни“, обясни идеята Новаков. Той допълни, че румънски евродепутат дори вече е изпратил официално запитваме до ЕК дали подобен миниШенген е възможен. Но по всичко личи, че темата е обсъждана в Румъния, посочи Андрей Новаков

Лично той приема подобна идея, макар че я определя като

„много неконвенционално решение“.

„Да, неконвенционално решение е, но пък и не е справедливо 11 години да ни държат извън Шенген, така че това е някаква форма на протест“, заяви българският евродепутат

Според него, България трабва да се откаже от ролята си на жертва по темата Шенген и да настоява по-най-бързия начин да бъде приета в шенгенското пространство, тъй като е изпълнила всички критерии. „Ние не трябва да се борим да влезем там, то ни се полага по право. Ние не сме втора категория европейци“, заяви по този повод Новаков. Той смята, че Шенген трябва да стане национална кауза, която да обедини и обществото, и политиците.

  • По темата от Страсбург работи и Дияна Желязкова

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините