Българо-германски екип спечели конкурса за нова сграда на „Карин дом“ във Варна

Проектът на UNAS Studio за новата сграда на „Карин дом“ във Варна.
Снимка: karindom.org

Архитектурно бюро UNAS Studio (България – Германия) спечели международния конкурс за нова сграда на центъра за социални, здравни и образователни услуги за деца със специални нужди и семействата им – „Карин дом“, във Варна. В конкурса участваха екипи от 48 държави с общо 174 проекта.

Проектът на UNAS Studio е бил избран единодушно от членовете на журито, тъй като е покрил напълно основните изисквания към бъдещата сграда – функционалност, ниски разходи за поддръжка и енергийна ефективност, както и запазване в максимална степен на едрогабаритната растителност в терена, в който трябва да бъде построена. Това обявиха днес на пресконференция членовете на журито.

На второ място е бил класиран проектът, разработен съвместно от четирима руски архитекти, а на трето – този на архитектурното бюро atArchitecture Avneesh Tiwar, Индия. Парични награди има определени за класираните на първите три места проекти. В конкурса ще бъдат присъдени и специални награди на три архитектурни екипа, предложили „смели решения“.

Класираният на първо място архитектурен екип ще бъде поканен да сключи договор за изработване на технически и работен инвестиционен проект, както и авторски надзор по време на строителството. Плановете на „Карин дом“ са още тази година да бъде първата копка на новата сграда и тя да бъде финализирана за период до 3 години. Новата сграда на центъра трябва да бъде реализирана върху терен от близо 2.5 хил. кв.м, предоставен с решение на общинския съвет в града в началото на м.г. Строителството ще бъде финансирано с около 1.5 млн. евро, осигурени от датските фондации „Велукс“. Това каза днес директорът на „Карин дом“ Мария Донева.

Триетажната сграда ще е със застроена площ около 600 кв.м. Застрояването на терена ще е 25%, като останалата част от него ще е зелена площ.

Според плановете, бъдещият център трябва да създаде пространство за обучение но родители, студенти и специалисти, както и да бъде център за обмен на знания и изследователска дейност с университети и доставчици на услуги от страната и чужбина.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам