BG | EN

Българи са ръководили международна организация за незаконно производство на цигари

Снимка: mvr.bg

Международна престъпна организация за незаконно производство на цигари на територията на Испания, с последващо разпространение в страни от Европейския съюз, е била разкрита от испанските власти в сътрудничество с българските им колеги. Тютюнът, машините и консумативите се внасяли от България, цигарите се произвеждали в Испания и се разпространявали основно в страната на производство, в Германия и в Обединеното кралство, съобщи МВР.

Според информацията на полицията, нелегалната цигарена фабрика е била установена в активен производствен процес при полицейска акция в началото на април т.г. в в Константи, Испания. При нея са били задържани 22-ма души, между които и двама български граждани.  На територията на фабриката са били задържани 15 украински и един молдовски гражданин – работници, както и българин, който контролирал работния процес. Вътрешността на склада, където е била изградена нелегалната фабрика, е била оборудвана със система за шумоизолация на машините, като там е била организирана и зона за живеене на работниците с легла, тоалетни, душове, кухня и други удобства. Като мярка за сигурност по време на производствения цикъл работниците живеели вътре затворени и без мобилни телефони. Някои  от тях съобщили, че дори не знаели в коя страна се намират, тъй като в Испания влезли по суша, а на територията на Европейския съюз пристигнали с полети от Украйна.
При по-нататъшните действия на криминалистите в Сабадел, Галисия и Севиля са били задържани шофьори на камиони, занимавали се с дистрибуция на крайния продукт.

Според испанските власти, цитирани от МВР, нелегалната фабрика е била с капацитет да произведе за ден кутии с цигари, достатъчни за един камион, като никога досега при полицейски действия не са засичани толкова много на брой фалшиви марки (общо 13), произвеждани на едно място.

Намерени и иззети са 1 милион кутии цигари под търговските марки на 3 известни производителя и други от общо 13 различни марки, на обща стойност 4,5 млн. евро, както и голямо количество тютюн, консумативи, пълна поточна линия за първичната фаза – смесване и обработка на тютюните, и вторична фаза -производство и пакетиране на готовите изделия.

Допълнително са били иззети пари в брой, автомобили от висок клас и обемна документация за престъпната дейност. Иззетият тютюн е на стойност  над 6,5 млн. евро, което е данъчна измама в размер  от над 5,1 млн. евро., посочват още от полицията.

В хода на съвместното разследване са били установени складови помещения на престъпната група в Барселона и гр. Константи, провинция Тарагона. Изяснено е било, че ръководителят на групата в Испания е развил мрежа от законен бизнес, в чиято сянка е практикувана престъпната дейност, като за него работели над 200 души. Той и негови доверени лица, сред които испански и един молдовски гражданин, изградили мрежа от фирми за строителство, транспорт и придобиване на фирми в чужбина. Така изградената структура била високо специализирана, в практиката е ползвана шифрована комуникация, както и устройства за заглушаване на честоти. Разпространяването на нелегално произведените цигари се осъществявало при високи мерки за сигурност, съобщава още МВР.

Работата по случая започнала през 2017 г., след  информация от ГДБОП към испанската Главна дирекция „Криминална полиция“  за организирана престъпна група от България, която възнамерява да изгради производство на цигари в кралството и да създаде дистрибуторска мрежа на национално и международно ниво, се посочва в съобщението до медиите на МВР.

Съвместната работа по случая продължава.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините