Българи и македонец заедно в Космоса? А кога и на Земята?

Снимка: Фейсбук/Слави Т. Трифонов

„За истината“ публикува коментар на Александър Анреев от „Дойче веле“.

Българин и българка заедно със северномакедонец в Космоса. Симпатична идея, безспорно. Навремето „големият брат“ СССР по същия начин развеждаше братчетата и сестричетата от социалистическия лагер на пътешествия в околоземната орбита. Сега България като „голяма сестра“ можела да организира същата космическа екскурзия за Северна Македония. Как ли да я оценим по скалата от 0 до „хитър политически ход“?

А кога заедно на Земята?

Няма значение дали идеята е на г-н Станислав Трифонов, или на други български политици: очевидно целта е да се направи впечатляващ ход с коня върху шахматната дъска на обърканите българо-македонски отношения. Хем да се прегърнем в небето и така завинаги да изчистим противоречията, хем да покажем на света, че сме конструктивни и напредничави.

Да, красив фойерверк. Но не е ли по-добре първо да си оправим отношенията на Земята, и то на едно съвсем конкретно парче земя, което делим вече от хилядолетия? Не е ли по-добре през това парче земя вместо граници да прокараме жп-линии и шосета, да построим общи индустриални паркове и туристически обекти и да го превърнем в красива и процъфтяваща част от ЕС?

Космически захарен памук

Празни фантазии… Точно в момента българите и македонците са настръхнали в небивала мяра едни срещу други и по-скоро искат едната от двете нации да се окаже колкото е възможно по-далеч – в Космоса или на Марс. А в това време победителят в парламентарните избори продължава да залъгва избирателите си със захарен космически памук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам