България се нареди сред десетте най-смъртоносни места в света

Снимка: принтскрийн БНТ, архив


Влошаващото се замърсяване на въздуха и отравянето с олово поддържат глобалните смъртни случаи от замърсяване на околната среда на около 9 милиона годишно от 2015 г. насам.

Мръсният въздух е причинил смъртта на всеки шести починал, съобщи екип от учени във вторник. Техните данни поставят България сред десетте най-смъртоносни места на планетата по този показател. Страната ни е на девето място, следвана от Буркино Фасо. В непрестижната класация първото място е за Чад, следвана от Централноафриканска република и Нигер.

Подробни данни от изследването са публикувани днес в Дневник.

Преди година бяха публикувани данни на Евростат, според които сред страните членки на ЕС средната годишна концентрация на фини прахови частици (PM2,5) е най-висока в градските райони на България (19,6 μg/m3).

Според статистическата служба на Европейския съюз, средната годишна концентрация на фини прахови частици (PM2,5) в градските зони на ЕС постепенно намалява до 12,6 μg/m3(микрограма на квадратен метър) през 2019 г.

Подобно замърсяване на въздуха намалява очакваната продължителност на живота на хората и може да предизвика или да влоши много хронични и респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

Само преди няколко дни министърът на околната среда и водите Борислав Сандов съобщи, че съдът на ЕС е осъдил България за качеството на атмосферния въздух.

Страната ни не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух.

В решението се посочва, че страната ни не е гарантирала в югоизточната част  да не се превишават системно почасовата и дневна пределно допустима норма на серен диоксид от 2007 г. до 2018 г. включително. България не е приела, считано от 11 юни 2010 г., подходящи мерки, за да гарантира спазването на пределно допустимите стойности за серен диоксид в тази зона.

„България е осъдена за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в Югоизточен район. Това е първо решение, то е установително. Но на практика по тази наказателна процедура следва Европейската комисия да установи дали сме прекратили това нарушение“, обяви министърът на екологията. В това време работници от спрения заради нарушаване на екологичното законодателство ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград заплашваха с протест и настояваха за отваряне на предприятието, независимо от замърсяването, което е причинило.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам