BG | EN

България: „Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията“

Бойко Борисов
Снимка: Mediapool

Две авторитетни чужди издания коментират калния политически трилър в България. Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ дори говори за „сблъсък на кръстниците в държавата на мафията“. „Дойче веле“ събра по-важното от двете публикации.

„Дългогодишният премиер Бойко Борисов води кална битка с бивш свой съюзник, която позволява да се хвърли поглед в дълбочина. България изцяло оправдава репутацията си на държавата от ЕС с най-големи корупционни проблеми“, пише Фолкер Пабст.

Гешев и Борисов – вече като опоненти

НЦЦ прави обзор на важните политически събития от последните години в България – в това число на протестите от 2020 година, когато хиляди хора излязоха по улиците, за да искат оставките на тогавашния министър-председател Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Тогава се заговори и за „държава на мафията“, припомня още швейцарският ежедневник. Изданието посочва и това, че петте досегашни парламентарни вота в рамките на 2 години така и не доведоха до стабилно управление.

„Сега се задава нова кулминация в постоянната политическа драма“, пише НЦЦ. Изданието уточнява, че Гешев и Борисов отново са в центъра на вниманието, този път обаче като опоненти. „Борисов е готов да жертва главния прокурор, за да се върне отново на власт, но последният не желае да се примири с това, пише авторът. В държавата на мафията се стигна до сблъсък на кръстниците“, коментира швейцарското издание.

Боммен атентат с много въпросителни

„Нойе Цюрхер Цайтунг“ разказва и за предполагаемия бомбен атентат срещу Гешев от началото на месеца. Изданието обръща внимание на противоречията в официалната версия и на съмненията в нейната достоверност. Цитиран е авторът на ДВ Веселин Стойнев, който повдига пита: „Нима Гешев не е от добрите, щом лошите искат да го убият?“.

НЦЦ се спира и на изключително широките правомощия на главния прокурор в България: „Той на практика е недосегаем по време на седемгодишния си мандат. Това го прави ключова фигура за преследването на политически престъпления – ако той пожелае.“ Същевременно прокуратурата отдавна е подозирана в пристрастие – много случаи остават неразкрити, а в същото време има политически мотивирани производства, продължава вестникът.

Според изданието има и друг политик, освен Бойко Борисов, за когото се твърди, че се е възползвал от избирателното преследване на прокуратурата – медийният магнат Делян Пеевски от ДПС. НЦЦ припомня, че той е бил санкциониран от Вашингтон по закона „Магнитски“, но продължава да прави бизнес в България.

Имиджът на Борисов и Гешев

Швейцарският вестник отбелязва, че Борисов досега не е проявявал интерес към реформа в съдебната власт, защото – както се предполага – е извличал ползи от селективната работа на прокуратурата, оглавявана от Гешев. Чак сега бившият премиер за пръв път показва известна готовност за реформи, отбелязва изданието, но споменава и за намеците на главния прокурор, че разполага с разследвания, които биха могли да оповестят деликатни детайли за бившия му съюзник. Като примери за това се посочват аферите „Барселонагейт“ и снимките от спалнята на Борисов.

За имиджа на ГЕРБ и Борисов става дума и в статия на авторитетния германски надрегионален вестник „Франкфуртер Рундшау“. Авторът Томас Розер пише, че по времето на своето управление ГЕРБ си е спечелил „съмнителната слава на близка до олигарсите партия с процъфтяваща корупция и политически направлявано правосъдие“. С номинацията на Мария Габриел, която се ползва с добра репутация в Брюксел, Борисов наистина е успял да покаже необременен кандидат за министър-председател, смята изданието.

Ще има ли правителство

Въпреки това не е сигурно дали ГЕРБ ще може да състави правителство. „Франкфуртер Рундшау“ отбелязва по-нататък, че от Габриел се очаква да изведе страната от цикъла на повтарящите се избори, но че тя среща големи трудности с намирането на мнозинство за правителство. „От либералния антикорупционен алианс ПП-ДБ до проруската „Възраждане“ и социалистическата БСП – три от петте най-големи парламентарни групи засега изключват подкрепа“, припомня изданието.

Германската медия посочва, че заради войната в Украйна Брюксел и Вашингтон имат интерес от стабилен съюз между двете най-големи и прозападни сили – ГЕРБ и ПП-ДБ, „за да се изтласка руското влияние в балканската държава“.

Как ще завърши всичко това? Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“ отбелязва, че след като се оказа под засилен натиск, главният прокурор Гешев внезапно е излязъл в личен отпуск. Изданието пише: „Калната политическа битка продължава. Последният епизод от този трилър все още предстои.“

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, заради това, че е подписал договор за продажбата на общински имот с фирмата на майка си.

Ива Лазарова, ИРПС: Нужно е будно гражданско общество

Ива Лазарова е изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда, чиито усилия са насочени към разработване и прилагане на механизми за отчетност на публичните институции. Ива е от тези, които почти не спят по време на избори и които влагат сърцето си, енергията и интелекта си в името на едно по-здраво, подредено и осъзнато общество.

Рая Назарян бе избрана за председател на НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“

Кандидатурата на Рая Назарян(ГЕРБ-СДС) бе представена от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Още анализи

Малкият зъл демон на популизма

Прогресът на "Величие" - неподражаем миш-маш от патриотично, проруско, про-силна ръка, про-ще стане по-хубаво - отваря и у нас вид портал, през който се шмугва малкото зло демонче на популизма, пише Ивайло Нойзи Цветков.

Гневът може да докара нов „спасител“ – например Радев?

Заради огромния гняв от повтарящи се избори, един нов "спасител", като президентска партия на Радев, има потенциал да измести дори ГЕРБ от първото място и да помете малките формации. Има ли шанс за стабилно управление?

Лъжи и манипулации: как „Величие“ иска да подчини медиите

"Величие" излиза от риалити шоуто "Исторически парк" и отива на големия публичен екран. Там се бори за ексклузивни права - без корекции, забележки и критики. А това се постига само с открита война с медиите.