BG | EN

България удвои субсидията в офертата си към „Фолксваген“

Снимка: Медиапул

България е удвоила офертата си към автомобилния концерн “Фолксваген“ в опит да привлече компанията да построи завод за сглобяване на автомобили край София, съобщи Медиапул. Новото предложение е за увеличаване на субсидията от 135 млн.евро до 260 млн. евро.

Новината съвпадна с военната операция на Турция в Северна Сирия, която разколеба германците от намерението им да сключат договор за реализиране на инвестицията край Измир, посочва сайта. Приключването на сделката е отложено за неопределено време.

“За да осигури договора за новия завод, страната е готова да удвои субсидиите, които предлага“, пише германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на изказване на бившия президент Росен Плевнелиев. “Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 млн. евро 250 до 260 милиона евро“, казва Пленелиев пред германската медия, цитирана от “Инвестор“. Плевнелиев е председател на Автомобилен клъстер България и лобира активно за построяването на завода на “Фолксваген“ в страната.

Германският вестник пише, че “перспективата германският автомобилен концерн да построи новия си завод в Турция се изпарява с всеки изминат ден“ заради войната в Сирия.

“Картините, които виждаме от Северна Сирия, са ужасяващи“, казва премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (Социалдемократическата партия), който е член на борда на “Фолксваген“. Той каза още: “Не мога да си представя, че при тези условия “Фолксваген“ ще се ангажира в Турция с инвестиция за милиард евро“.

Долна Саксония е вторият най-голям акционер във “Фолксваген“ и играе ключова роля в надзорния съвет на компанията.

От колебанието в централата на автомобилния концерн във Волфсбург може да се възползва отново една държава, която се конкурира с Турция за желаната инвестиция – България, пише германската медия. Местоположение в близост до столицата София беше единственото, което все още остана в надпреварата освен турската Маниса. “Нарастващата критика от страна на европейските, както и на американските политици срещу Анкара дава козове в ръцете на България“, допълва Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Българският премиер Бойко Борисов вече обеща на “Фолксваген“, че страната ще бъде “найлоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света“. Премиерът се позова на добрите условия за германските инвеститори и много ниските данъци.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините