България падна с 9 позиции за година в световната класация по условия за правене на бизнес

Илюстрации: doingbusiness.org

България заема 59-о място в последната класация на Световната банка за условията за правене на бизнес в държавите по света. Класацията обхваща 190 страни. Последният път, в който страната ни е била толкова назад в рейтинга е бил през 2011 година, когато отново е била класирана на 59-о място. 

В публикуваната преди няколко дни класация, страната ни се нарежда след Македония (10-а), Румъния (52-а), Кипър (57-а) и Хърватия (58-а) и преди Албания (63-а), Киргизстан (70-а), Украйна (71-а) и Гърция (72-а).

Данните са от 1 май 2018 г. Акцентът на доклада тази година е „Обучение за реформа“. От 11 области от развиването на бизнес в оценката тази година са включени следните десет: започване на бизнес, работа с разрешителни за строеж, свързване с електричество, регистрация на собствеността, вземането на кредит, защита на миноритарните инвеститори, плащане на данъци, търговия през границите, време за разрешаване на търговски спорове и справяне с процедурата за несъстоятелност. Не са включени регулациите на трудовия пазар. Оценката е направена на базата на анализ единствено в София.

По отношение на конкретните показатели, най-ниски оценки България получава при свързване с електричество (147-а), започване на бизнес (99-а) и плащане на данъци (92-а). Висок резултат има при показателите: трансгранична търговия (21-а), защитата на миноритарните инвеститори (33-а), разрешителните за строеж (37-о).

Източник: doingbusiness.org

България бележи повишение спрямо миналата година в някои от индикаторите (вж. графиката по-горе), но въпреки това по всички тези показатели  пада в класацията, защото други държави са се представили по-добре.

През тази година класацията отчита рекорден брой реформи в периода между 2 юни 2017 и 1 май 2018 – общо 314. В световен план по-голямата част (128) от изследваните икономики са извършили значителни регулаторни подобрения. В резултат за тях е станало по-лесно правенето на бизнес във всички изследвани области.

За изминалите пет години България слезе в класацията Doing Business на Световната банка с 23 позиции – докато в доклада през 2014г. тя бе класирана на 36-о място, в разпространеното през тази седмица издание заема 59-о място сред общо 190 държави.

Пълният доклад за България може да прочетете тук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам