BG | EN

България падна с 9 позиции за година в световната класация по условия за правене на бизнес

Илюстрации: doingbusiness.org

България заема 59-о място в последната класация на Световната банка за условията за правене на бизнес в държавите по света. Класацията обхваща 190 страни. Последният път, в който страната ни е била толкова назад в рейтинга е бил през 2011 година, когато отново е била класирана на 59-о място. 

В публикуваната преди няколко дни класация, страната ни се нарежда след Македония (10-а), Румъния (52-а), Кипър (57-а) и Хърватия (58-а) и преди Албания (63-а), Киргизстан (70-а), Украйна (71-а) и Гърция (72-а).

Данните са от 1 май 2018 г. Акцентът на доклада тази година е „Обучение за реформа“. От 11 области от развиването на бизнес в оценката тази година са включени следните десет: започване на бизнес, работа с разрешителни за строеж, свързване с електричество, регистрация на собствеността, вземането на кредит, защита на миноритарните инвеститори, плащане на данъци, търговия през границите, време за разрешаване на търговски спорове и справяне с процедурата за несъстоятелност. Не са включени регулациите на трудовия пазар. Оценката е направена на базата на анализ единствено в София.

По отношение на конкретните показатели, най-ниски оценки България получава при свързване с електричество (147-а), започване на бизнес (99-а) и плащане на данъци (92-а). Висок резултат има при показателите: трансгранична търговия (21-а), защитата на миноритарните инвеститори (33-а), разрешителните за строеж (37-о).

Източник: doingbusiness.org

България бележи повишение спрямо миналата година в някои от индикаторите (вж. графиката по-горе), но въпреки това по всички тези показатели  пада в класацията, защото други държави са се представили по-добре.

През тази година класацията отчита рекорден брой реформи в периода между 2 юни 2017 и 1 май 2018 – общо 314. В световен план по-голямата част (128) от изследваните икономики са извършили значителни регулаторни подобрения. В резултат за тях е станало по-лесно правенето на бизнес във всички изследвани области.

За изминалите пет години България слезе в класацията Doing Business на Световната банка с 23 позиции – докато в доклада през 2014г. тя бе класирана на 36-о място, в разпространеното през тази седмица издание заема 59-о място сред общо 190 държави.

Пълният доклад за България може да прочетете тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Никой не иска да ремонтира фекалната тръба във Варненското езеро

Нито една оферта не е била подадена в търга за ремонт на канализационната тръба пресичаща Варненското езеро, която трябва да бъде закопана на 3.5 м. под дъното му. Невъзможността за започване на ремонта блокира друг проект, по който вече са платени авансово 430 млн. лв.

Съдебният съвет откри втора процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно откри втора процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То бе поискано от четирима членове на съвета и бе провокирано...

Прокуратурата разследва престъпление по служба в Община Сунгурларе

Претърсване и изземване се извършват в момента в сградата на Община Сунгурларе по досъдебно производство, провеждащо се под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Бургас.

Още за новините

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.