BG | EN

България отново е на дъното в ЕС при Индекса за корупция за 2022 г.

Източник: transparency.org

Единствено Унгария успява да изпревари България в дъното на класацията за корупция сред държавите в ЕС.

Това показва Индексът за 2022 година за корупция на международната организация за борба срещу корупцията „Трансперънси интернешънъл“ (Transparency International), представен днес. Изследването измерва нивата на възприятие на корупцията в публичния сектор в 180 държави и територии по света. 

В тазгодишната класация страната ни все пак леко подобрява позицията си в глобалната класация, като се изкачва с едно място спрямо 2021 г.

За 2022 г. България заема непрестижното 72-ро място с 43 точки (от общо 100). На последното място сред страните от Европейския съюз е Унгария с индекс от 42 точки.

Стойностите на индекса под 50 пункта са показател за систематичен проблем с корупцията и на неефективна борба с нея, обясняват от „Трансперънси интернешънъл“.

България е в траен застой по отношение на борбата с корупцията. В последните десет години напрактика индексът за възприятие на корупцията у нас не се е променил особено, а движението в международната класация е само с един до два пункта нагоре и надолу или на последното, или предпоследното място в Европейския съюз, каза Калин Славов от „Прозрачност без граници“, които представиха у нас глобалната класация „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2022 г.

Една от причините да сме сред последните в Европа е продължаващата политическата криза у нас.

България е една от трите държави, които са поименно посочени в доклада за 2022 година. А основните рискове и проблеми, пред които е изправена страната са:

Фрагментацията на политическия живот, която води до продължаваща политическа криза и до управлението на служебни правителства, които не подлежат на ефективен контрол и отчетност.

Политическата корупция, която оставя нерешен въпроса за лобизма в законодателния процес. Последните изменения в изборното законодателство увеличават риска от манипулации на предстоящите парламентарни и местни избори.

Липса на видими и ефективни действия по изпълнение на Стратегията за борба с корупцията за периода 2021-2027 г.

Голяма част от ръководствата на независимите регулаторни институции са с изтекъл мандат, което води до криза на легитимността и до ограничена възможност за реализиране на техните политики, посочват още от „Трансперънси интернешънъл“.

Цялото изследване, както и допълнителни материали за 2022 година ще откриетe тук .

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Да управляваш с Борисов и Пеевски. Говори Николай Денков

Кой събори правителството? За това ще си говорим с бившия премиер Николай Денков. Той управлява до миналата седмица, когато с указ на президента, но по новия ред на конституцията, беше назначено служебно правителство.

„Заедно Напред“: Радостина Чапразова Фондация „Арете“ – България

Радостина Чапразова завършва политически науки и масови комуникации в Американския университет в Благоевград. Била е стажант в Европейската комисия, генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и равни възможности“.  Работила е като експерт в отдел „Управление на проекти“ към дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката и енергетиката и е била част от екипа на Институт „Отворено общество“ – София.

Анализатор или пропагандатор – три белега, по които да ги различим

В публичното пространство често се бъркат понятията “анализатор” и “пропагандатор”. Всъщност, второто не се използва, за да се вкара тази категория хора по медиите в първата като анализатор - както биват официално представяни.

Още за новините

Журналистическа асоциация иска оставката на Калин Стоянов заради дело- „шамар“ срещу BIRD.bg

Асоциацията на европейските журналисти – България и „Програма достъп до информация“ призовават институциите да продължат и доведат докрай работата по законодателните предложения за ограничаване на делата шамари (SLAPP) срещу журналисти и граждански активисти.

Харманли и Симеоновград осигуриха приход от 38 млн. евро за частна компания срещу 3 млн. евро за бюджетите си

лед като получи отстъпено право на строеж върху два общински терена от 2500 дка в землищата на Харманли и Симеоновград срещу 5 млн. евро компаниите „Грийн профит“ и „Комерс инвест“ най-напред се сляха, а след това продадоха бизнеса си в сферата на възобновяемите енергоизточници за близо 38 млн. евро на на базираното в Хонконг дружество за проучване и добив на нефт и газ United Energy Group (UEG).

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.