BG | EN

България отново е на дъното в ЕС при Индекса за корупция за 2022 г.

Източник: transparency.org

Единствено Унгария успява да изпревари България в дъното на класацията за корупция сред държавите в ЕС.

Това показва Индексът за 2022 година за корупция на международната организация за борба срещу корупцията „Трансперънси интернешънъл“ (Transparency International), представен днес. Изследването измерва нивата на възприятие на корупцията в публичния сектор в 180 държави и територии по света. 

В тазгодишната класация страната ни все пак леко подобрява позицията си в глобалната класация, като се изкачва с едно място спрямо 2021 г.

За 2022 г. България заема непрестижното 72-ро място с 43 точки (от общо 100). На последното място сред страните от Европейския съюз е Унгария с индекс от 42 точки.

Стойностите на индекса под 50 пункта са показател за систематичен проблем с корупцията и на неефективна борба с нея, обясняват от „Трансперънси интернешънъл“.

България е в траен застой по отношение на борбата с корупцията. В последните десет години напрактика индексът за възприятие на корупцията у нас не се е променил особено, а движението в международната класация е само с един до два пункта нагоре и надолу или на последното, или предпоследното място в Европейския съюз, каза Калин Славов от „Прозрачност без граници“, които представиха у нас глобалната класация „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2022 г.

Една от причините да сме сред последните в Европа е продължаващата политическата криза у нас.

България е една от трите държави, които са поименно посочени в доклада за 2022 година. А основните рискове и проблеми, пред които е изправена страната са:

Фрагментацията на политическия живот, която води до продължаваща политическа криза и до управлението на служебни правителства, които не подлежат на ефективен контрол и отчетност.

Политическата корупция, която оставя нерешен въпроса за лобизма в законодателния процес. Последните изменения в изборното законодателство увеличават риска от манипулации на предстоящите парламентарни и местни избори.

Липса на видими и ефективни действия по изпълнение на Стратегията за борба с корупцията за периода 2021-2027 г.

Голяма част от ръководствата на независимите регулаторни институции са с изтекъл мандат, което води до криза на легитимността и до ограничена възможност за реализиране на техните политики, посочват още от „Трансперънси интернешънъл“.

Цялото изследване, както и допълнителни материали за 2022 година ще откриетe тук .

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Европрокуратурата проверява корупция при ремонта на жълтите павета в София

Разследването е свързано с обвинения за лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция с щети, които се оценяват на минимум 3 млн. евро.

Наблюдатели на ромска организация ще следят за нарушения в изборния ден

"Постоянната ромска конференция" - гражданско движение от ромски, про-ромски активисти и организации от цялата страна, съобщи, че е осигурила над 1000 наблюдатели от цяла България, които да следят за нарушения в изборния ден.

Осем души отиват на съд в Плевен за трафик на жени в Германия

Жертвите на трафик са принуждавани да извършват сексуални услуги срещу заплащане, чрез изнудване, упражнено физическо и психическо насилие, отправяне на закани спрямо тях и техни роднини

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.