България е осъдена за качеството на въздуха, а ТЕЦ „Марица 3“ не възобнови работа

На брифинг днес министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви, че съдът на ЕС е осъдил България за качеството на атмосферния въздух, а ТЕЦ „Марица“ 3 няма да бъде пуснат, въпреки упражнявания натиск.
Снимка: скрийншот от видео

ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград няма да възобнови работа, заяви министърът на околната среда Борислав Сандов.

По-рано беше изнесена информация, че има решение на РИОСВ-Хасково да се възстанови работата на централата. Тя беше затворена на 21 април заради системно нарушение на нормите за чистота на атмосферния въздух, по-специално серните диоксиди.

За системното замърсяване на въздуха в Димитровград – тук

От своя страна това решение беше предшествано от обявен протест на служители на централата, в която работят около 300 души.

Министърът, обаче, обяви, че ТЕЦ-ът няма да бъде отворен. Той обясни, че представител на централата е упражнил натиск и е поставил ултиматум на директора на РИОСВ-Хасково Наталия Пачеманова, за да бъде издадено първото решение за пускането на предприятието.

„Било е ултиматум. Имаме пълна проверка по въпроса. Аз искам да защитя директора, защото същият този директор, може да си представите на какъв натиск е бил подложен и преди да издаде предишното решение.“

На днешния брифинг министър Борислав Сандов обяви, че съдът на ЕС е осъдил България за качеството на атмосферния въздух.

Страната ни не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух.

В решението се посочва, че страната ни не е гарантирала в югоизточната част  да не се превишават системно почасовата и дневна пределно допустима норма на серен диоксид от 2007 г. до 2018 г. включително. България не е приела, считано от 11 юни 2010 г., подходящи мерки, за да гарантира спазването на пределно допустимите стойности за серен диоксид в тази зона.

Страната ни е заплашена от финансови санкции заради превишени нива на серен диоксид в целия Югоизточен район.

„България е осъдена за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в Югоизточен район. Това е първо решение, то е установително. Но на практика по тази наказателна процедура следва Европейската комисия да установи дали сме прекратили това нарушение“, обяви министърът на екологията.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам