BG | EN

България е на последно място в ЕС по върховенство на закона, според доклад на фондация „Фридрих Науман“

Снимка: pixabay.com

България е на последно място в ЕС по върховенство на закона за 2018 г.  В същото време страната ни е най-корумпираната държава в ЕС, сочи годишния доклад на германската фондация „Фридрих Науман“ за състоянието на 45 държави, цитиран от радио „Свободна Европа“.

Разпространяването на фалшиви новини е масово и българите са изложени на манипулации. Въпреки, че повече от 10 години е член на ЕС, България е в стагнация или редуващи се успехи и отстъпления в независимостта на правораздавателната система, цитира части от доклада и Дневник.

Според годишния доклад на либералната германска Фондация „Фридрих Науман“ за състоянието на 45 държави през 2018 г. – от Белгия до Таджикистан, изготвен от регионалния офис на фондацията за Източна и Югоизточна Европа, държавата е превзета от неформалния съюз на политическа и бизнес олигархия, организирана престъпност, едва реформирани спецслужби и пристрастни медии, представляващ основният катализатор за корупцията. Затова не бива да подминава влиянието на сили извън ЕС.

В документа България се посочва още, че нивото на корупцията в страната е толкова високо, че се е превърнало в „основна пречка“ за приемането й в шенгенското пространство. В раздела за корупция е отбелязано формирането на орган, специализиращ в борбата с корупцията – КПКОНПИ, но неговата независимост е поставена под въпрос, тъй като председателят му се избира от политическия елит.

По отношение на свободата на медиите, документът отбелязва срива на България до 111-то място в класацията на „Репортери без граници“. Авторите изразяват опасения и за растящата концентрация на медийна собственост, както и за независимостта на журналистите, които са поставени под все по-голямо напрежение от страна на управляващите. Докладът обръща внимание на факта, че парите по програми на ЕС са използвани като средство за влияние на медийната среда в държавата. Според заключенията в документа, финансовите потоци от ЕС се насочват към приятелски настроените към властта издания.

Прилагането на регулациите е слабо или произволно, системата е задръстена от забавени дела, процесите за продължителни, а това не само води до високи разходи на засегнатите, но и те не получават справедливост в разумен срок, цитира още Дневник заключенията в доклада.

Като положителни фактори са посочени ниският дял на задлъжнялост на държавата и делът от БВП на правителствените разподи, но се обръща внимание и на високата неефективност на държавните предприятия, сравнително високата цена на социалните отчисления за бизнеса и особено фаворизирането от властта на определени компании и частичното прилагане към тях на закона.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Четирима задържани в Сандански и Кресна при акция на полицията

Четирима души са арестувани в хода на специализирана полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и престъпленията, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите.

История за менторството, като инвестиция в общото ни бъдеще

Все повече професионалисти споделят опита си с млади хора, търсещи развитие отвъд формалното образование и професионалните практики и стажове.

Часът на Земята`2023 Включи се!

Часът на Земята – най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата Земя тази година ни призовава да запазим дивите животни.

Още за новините

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.

„Порок в заданието“ – екоминистерството спря разширението на химическо производство край Павел баня

Министърът на околната среда Росица Карамфилова отмени Решение по ОВОС на директора на РИОСВ-Стара Загора, което разрешава на акционерното дружество „Кастамону-България“ да разшири химическото си производство на формалдехидни смоли.