България е на дъното по справяне с корупцията в Европа

Илюстрация: „Трансперънси интернешънъл“

България запазва последно си място сред страните от Европейския съюз според индекса за възприятие на корупцията, разработен от базираната в Берлин международна неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“. Данните за 2020 г. бяха представен у нас от асоциацията „Прозрачност без граници“ в четвъртък.

Индексът на България за 2020 година е 44 и съвпада с този на Румъния и Унгария,. Така трите страни остават на европейското дъно по справяне с корупцията. В световен план България е на 69-то място, което е отстъпление с 5 места в сравнение с 2019 г., когато бе класирана на 74 позиция.

По скалата на „Трансперънси интернешънъл“ с нула са обозначени „силно корумпирани държави“, а със 100 – „много чиста от корупция“.

Индексът на „Трансперънси интернешънъл“ тази година е изготвен в условията на кризата с Covid-19 и отразява пряката връзка между потенциала на отделните страни за справянето с пандемията и нивата на корупция в тях. От „Прозрачност без граници“ коментираха, че пандемията от коронавирус е направила още по-видим проблема с подценяването на ролята на социалните системи в отделните страни. Тя е станала прикритие за опитите да бъде ограничена отчетността на институциите и да бъде възпрепятстван гражданския контрол.

„Държавите в които нивото на корупция е по-високо, нагласата на управляващите елити е да ограничават граждански права и да не спазват демократичните стандарти в управлението“, казва при представянето на тазгодишната класация Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“, цитирана от БНР.

Според нея от 202 държави по света, в които е било проведено изследването в 26 са установени отчетливи тенденции към политически автократизъм. България е една от тях и се нарежда след държави като Унгария, Полша, Чехия, Сърбия, Турция и Индия.

Според Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“, диагнозата, която поставя изследването, е „хронично продължаващо заболяване“:

„В последните години се движим в един много тесен коридор между 41 и 44 точки, които показват системен проблем за борба с корупцията, казва той пред Националното радио. Не можем да се откъснем от тази почти права или да се опитваме да пречупим тенденцията. Големият пробив, който се очакваше в изминалия период с консолидацията на антикорупционните институции, не се случи и за съжаление някои изследвания вече говорят и за авторитарен оттенък в начина на управление на държава, който ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията“. 

Изследването на „Прозрачност без граници“ съдържа и препоръки за ограничаване на корупцията. Сред тях са засилване на обществения контрол върху институциите, прозрачни процедури за възлагането на обществени поръки, изработване на механизми за защита на демокрацията и насърчаване на гражданското участие, както и гарантиране на достъп до обществена информация.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам