BG | EN

България е в медийна гражданска война, а изборът на Иван Гешев може да я задълбочи

Снимка: rsf.org

Генералният секретар на международната организация „Репортери без граници“ (RSF) Кристоф Делуар се срещна днес с президента Румен Радев в София, за да обсъди как може да бъде подкрепено уважението към свободата на печата в страната, която е на 111-о място в световния индекс за свобода на печата.

България е попаднала в изключително сериозна ситуация на „медийната гражданска война“, която може да се задълбочи от назначаването на новия генерален прокурор, предупреди Делоар.

Призовавайки

Радев да използва всичките си правомощия, за да гарантира свободата на печата в България,

Делоар изрази съжаление заради тормоза на българските журналисти (използвайки произволни административни и съдебни процедури), политическото манипулиране на медиите, използването на неравнопоставени политически и икономически отношения на властта и умишленото създаване климат, граничещ с „медийната гражданска война“. 

„Трябва да направим нещо, за да подобрим професионалните практики и да постигнем повече прозрачност и стабилна правна рамка за медиите“, каза президентът Радев по време на срещата. 

Самият Радев вече е изразявал загриженост за състоянието на свободата на пресата в България. През ноември 2018 г. той каза: „Професионалните медийни стандарти се сринаха и в резултат на това доверието на обществеността в новините и информацията, които получава.

Плурализмът беше задушен от пропагандата. Свободната реч се наказва“. 

Миналия месец, след свалянето от ефир на журналистката от БНР Силвия Великова и последвалите протести, радиото замлъкна за пет часа, за да бъде прикрита кризата. По този повод Радев каза: „Спирането на националното радиоразпръскване отново показа важността на това да се знае кой и как управлява публичните медии(…) Свободата на словото е фундаментална за демокрацията. България очевидно е в криза“. 

Като страна на последно място в ЕС по свобода на медиите, България не се нуждае от допълнителната загриженост, която предизвиква назначаването на следващия главен прокурор Иван Гешев. Той направи напоследък изключително агресивни коментари по адрес на медии, които не му допадат, а това е основание за опасения, че са възможни репресии срещу тези медии, се казва в текста публикуван на интернет страницата на Репортери без граници след днешната среща при президента.

„Без да се съобразява с процедурата, без доказателства и в нарушение на задължението си да бъде безпристрастен и принципен,

Гешев се е изразявал по начин, който предполага, че българската демокрация е в голяма опасност“,

пише още в публикувания текст.

По време на днешната среща, в която участва и Полин Аде-Мевел, ръководител на бюрото за Европейския съюз и Балканите на Репортери без граници. Тя е поискала президентът Радев да направи обръщение към нацията и парламента, за да им напомни принципите на справедливостта и факта, че съдиите и държавните служители, особено тези, които представляват интересите на обществото, са задължени стриктно да спазват основното право на свобода на мнение и изразяване. 

От „Репортери без граници“ поискаха също

президентът Радев да гарантира, че законодателството на България ще спазва международните ангажименти

по отношение на свободата славата, поети от страната ви. Та се е позовала на чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз и чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека

Делоар е напомнил и за българския подпис под Международното партньорство за информация и демокрация, родило се по инициатива на организацията. Това е междуправителствен документ, представен и подписан на 26 септември в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Българският външен министър Екатерина Захариева, която присъства на събитието, подписа документа, без „Репортери без граници“ да бъде предварително информиран за това. 

„Ние ще искаме да се уверим, че по отношение на всички медии България се придържа както към буквата, така и към духа на този документ, който преди всичко се отнася до онлайн информационното и комуникационно пространство“, каза Делоуър. 

По време на днешната среща от „Репортери без граници“ представиха и

инициативата за доверие в журналистиката

– проект за саморегулиране, който има за цел да насърчи медиите да спазват най-високите журналистически стандарти в цифровата ера.

От международната организация днес за пореден път напомниха, че България е на 111-о място от 180 държави в Световния индекс за свобода на печата през 2018 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините