BG | EN

България единствена в ЕС е сред 20-те страни в света, замърсяващи най-много със серен диоксид

Снимка: Свободна Европа

България заема 19-о място сред 20-те най-големи замърсители със серен диоксид в света, гласи доклад на „Грийнпийс“, цитиран от Свободна Европа. Страната ни е единствената представителка на ЕС в класацията, а изхвърляните в атмосферата 350 000 тона идват от въглищни електроцентрали.

В доклада са проследени „най-горещите“ точки на света, в които се изхвърля серен диоксид, което за пръв път е направено с помощта на спътникови снимки, предоставени от НАСА. Новата методология и технологичните иновации са позволили на „Грийнпийс“ да представи много по-точни резултати в изследването си.

В доклада за България се подчертава, че през 2017 г. ЕС е приел строги правила за емисиите, отделяни при работата на въглищните централи, но страната ни се противопоставя на нормите и позволява ТЕЦ-овете у нас да работят в нарушение на разпоредбите, вместо да предприеме стъпки по затварянето им.

В списъка с общо 423 „горещи точки“ по света са включени 3 български локации. На 33-о място е комплексът „Марица Изток“, в който се намира и „Брикел“, като централите там са изхвърлили общо 205 000 тона серен диоксид, което се равнява на близо две трети от общия дял на българските емисии.

На 98-о място попада ТЕЦ „Бобов дол“, който подобно на „Брикел“, е собственост на Христо Ковачки. Тази централа е отделила около 85 000 тона от вредния газ в атмосферата.

Регионът на Варна също попада в класацията, като в него са отбелязани ТЕЦ „Варна“, собственост на Ахмед Доган, както и местните химически заводи. През 2015 г. електроцентралата спря да работи, защото превишаваше разрешените норми на замърсяване, а държавата спря финансирането й от т.нар. студен резерв. По-късно тя бе продадена на фирма, контролирана от почетния лидер на ДПС, а след като бе обявено, че блоковете й са били газифицирани, ТЕЦ „Варна“ стана един от най-облагодетелстваните от студения резерв обекти в България.

Лидер по замърсявания със серен диоксид става Индия, следвана от Русия и доскорошния водач в класацията Китай. Според данните от изследването на „Грийнпийс“ най-замърсеното място в света е Норилск в северната част на Сибир. В доклада се отбелязва, че въпреки че остават сред най-големите замърсители в световен мащаб, САЩ и Китай са успели да намалят нивата на емисиите си, защото са преминали към по-голямо използване на чисти енергийни източници.


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Антични предмети, голяма част от които обект на трафик от България, са върнати в страната

Те са станали обект на трафик от България, закупени са от най-различни групи иманяри и са изнесени в Испания. Чрез обществени пощенски станции, извършителите насочвали пратките за САЩ, а намерението е било там предметите да се пласирани поединично.

„Навални е агент на ЦРУ и МИ-6“. Митрофанова поднесе цветя пред съветски паметник в София

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова каза, че загиналият руски опозиционер Алексей Навални и съпругата му са агенти на американските и британските разузнавателни служби ЦРУ и МИ-6. Тя направи това след поднасяне на цветя пред съветски паметник в столичния кв. "Лозенец" в четвъртък.

„В скута на Пеевски“: как да не се отврати човек

Пеевски, който за мнозина олицетворява най-тежките пороци на политическия и икономически живот в последните 20 години, стои на първи ред в НС и слага всички в скута си с чаша турско кафе в ръка. Как се стигна дотук?

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.