BG | EN

България единствена в ЕС е сред 20-те страни в света, замърсяващи най-много със серен диоксид

Снимка: Свободна Европа

България заема 19-о място сред 20-те най-големи замърсители със серен диоксид в света, гласи доклад на „Грийнпийс“, цитиран от Свободна Европа. Страната ни е единствената представителка на ЕС в класацията, а изхвърляните в атмосферата 350 000 тона идват от въглищни електроцентрали.

В доклада са проследени „най-горещите“ точки на света, в които се изхвърля серен диоксид, което за пръв път е направено с помощта на спътникови снимки, предоставени от НАСА. Новата методология и технологичните иновации са позволили на „Грийнпийс“ да представи много по-точни резултати в изследването си.

В доклада за България се подчертава, че през 2017 г. ЕС е приел строги правила за емисиите, отделяни при работата на въглищните централи, но страната ни се противопоставя на нормите и позволява ТЕЦ-овете у нас да работят в нарушение на разпоредбите, вместо да предприеме стъпки по затварянето им.

В списъка с общо 423 „горещи точки“ по света са включени 3 български локации. На 33-о място е комплексът „Марица Изток“, в който се намира и „Брикел“, като централите там са изхвърлили общо 205 000 тона серен диоксид, което се равнява на близо две трети от общия дял на българските емисии.

На 98-о място попада ТЕЦ „Бобов дол“, който подобно на „Брикел“, е собственост на Христо Ковачки. Тази централа е отделила около 85 000 тона от вредния газ в атмосферата.

Регионът на Варна също попада в класацията, като в него са отбелязани ТЕЦ „Варна“, собственост на Ахмед Доган, както и местните химически заводи. През 2015 г. електроцентралата спря да работи, защото превишаваше разрешените норми на замърсяване, а държавата спря финансирането й от т.нар. студен резерв. По-късно тя бе продадена на фирма, контролирана от почетния лидер на ДПС, а след като бе обявено, че блоковете й са били газифицирани, ТЕЦ „Варна“ стана един от най-облагодетелстваните от студения резерв обекти в България.

Лидер по замърсявания със серен диоксид става Индия, следвана от Русия и доскорошния водач в класацията Китай. Според данните от изследването на „Грийнпийс“ най-замърсеното място в света е Норилск в северната част на Сибир. В доклада се отбелязва, че въпреки че остават сред най-големите замърсители в световен мащаб, САЩ и Китай са успели да намалят нивата на емисиите си, защото са преминали към по-голямо използване на чисти енергийни източници.


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Прокуратурата прекрати разследването за доставката на антигенните тестове за ученици

Прокуратурата е прекратила разследването за поръчката на щадящите ковид тестове за деца по времето на здравния министър Стойчо Кацаров.  В мотивите на постановлението за прекратяване е записано, че е...

Жители на Балчик застанаха срещу предложението за двойно увеличение на цената за „Синя зона“ в града

Предложението на общинската администрация, което предвижда "синята зона" от 1 да стане 2 лв. за час трябва да се гледа на заседанието на Общински съвет - Балчик на 23 март.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Още за новините

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.