BG | EN

България губи над 7 млн. евро по Програмата за морско дело и рибарство

Десислава Танева
Снимка: parliament.bg

България губи 7.2 млн. евро от Програмата за морско дело и рибарство. Сумата е 8% от общия й бюджет, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от „Фокус“.

От Министерството на земеделието са потвърдили и пред БНР, че има писмо на  Европейската комисия, с което България е уведомена, че бюджетът на програмата ще бъде намален на 106 млн. евро заради неизпълнение на проекти и неуспешно усвояване на бюджета.

Причина за санкцията от Европейската комисия е забавяне на всички административни процедури, допълва „Фокус“. По думите на министъра, след встъпването си в длъжност през месец май тя е направила промени и директорът на управляващия орган на програмата е сменен. 

Директорът на дирекция “Морско дело и рибарство” в министерството  Юлиян Марков е бил освободен от длъжност, като на негово място е назначен Стоян Котов, на когото е възложено да се преодолее спешно закъснението с договарянето и разплащанията, потвърждава и държавното радио.

Отчислението от 7,2 млн. евро няма да се отрази върху бюджетите за най-атрактивните мерки от рибарската програма и бизнесът няма да пострада, уверява земеделският министър Десислава Танева, цитирана от БНР. Танева казва, че от програмата са договорени 60% и уверява, че няма да допусне ново орязване. По думите й, тя дори успяла да убеди Европейската комисия да намали отчислението, което първоначално било 8 млн. лв., пише по темата Дневник.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините