BG | EN

България – в плен на коалицията „Бий“? Как законът срещу домашното насилие не мина в парламента

Снимка: geralt/pixabay.com

„За истината“ препубликува каментар от „Дойче веле“. Заглавието е на редакцията.

Тези дни плаващите коалиции „Хартиена бюлетина“, „Гешев“ и „Газпром“ мутираха в коалиция „Бий“. Това се видя както в дебатите в зала по законопроекта против домашното насилие, така и по гласуването. Обобщено, посланието на изказващите се депутати от ГЕРБ, БСП и „Възраждане“ беше: „Който е против побийването на жената и децата, той е джендър, трети пол или направо обратен. А това не е българско“. В крайна сметка „българското“ надделя. Законът не мина.

Само и само да не стане България нормална европейска страна

Всички гореизброени коалиции имат собствена основна тема. Темата на „Хартиена бюлетина“ е възстановяването на изборните манипулации с цел потапянето на България отново в бандитско-феодалния „модел Борисов“. Коалицията „Гешев“ има за цел запазването на главния прокурор като закрилник на деятелите на „модела Борисов“, както и като бухалка срещу неговите противници. Коалицията „Газпром“ е насочена към възстановяването на десетилетното подчинение на волята на Кремъл. Коалицията „Бий“ пък има като основна тема запазването на атмосферата на насилие в семейството и от там – в обществото.

Различните теми всъщност са обединени от една и съща цел: да не се допусне България да стане нормална европейска страна – да се подреди до останалите европейски народи, както искаше Васил Левски. Страна, в която властта се взема с манипулации на изборите, в която законът не пази, а гази слабите и в която домашното насилие е издигнато до определящ елемент на националната идентичност – такава страна няма нищо общо с Европа. Но има много общо с Путинова Русия, за подчинение на която в някаква степен работят всички тези коалиции.

Тези, които са заедно

Дотук онова, което прозира като базисна идеология, на която стъпва всичко, е подчинението на слабия на волята на силния. Коалицията „Бий“ вдига летвата. Тук вече подчиняването на слабия мутира в упражняването на насилие. Силният да бие слабия – това ни се предлага като начин на живот, изразяващ „българското“. Ще рече: усилието е насочено към това България окончателно да се превърне в умалено копие на Русия и да нападне, например, Северна Македония с бойния вик „там бият нашите“, повтарящ бойния вик, с който Путин вкара ордите си в Украйна.

Тези коалиции имат плаващ партиен състав, но ако вземем за признак участието на дадена партия в поне две от тях, стигаме до следния списък: ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“, „Български възход“. Тези дни те се събраха, за да ни съобщят, че в бъдеще ще управляват заедно. „Възраждане“ засега не участва в това съобщение, но като се има предвид увеличаващото се единодействие с БСП е ясно, че ще подкрепя подобно бъдещо управление.

Физиономиите са ясни, избор има

Тук има една лоша и една добра новина. Лошата е, че ако се стигне до подобно управление, то вече няма да е просто повторение на „модела Борисов“. Всички партии участнички са вече толкова радикализирани, че тутакси ще започнат да налагат принципа на прякото насилие. Вече няма, например, да ти вземат фирмата по схемата „имам човек в банката – нотариата – Агенцията по вписванията“. Просто ще дойдат и ще ти вземат бизнеса, а теб ще пратят в затвора.

Добрата новина е, че най-сетне всички партии се групираха по вид. От страната на „модела Борисов“ и на насилието са ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“, „Български възход“. От страната на проекта „нормална европейска България“ са „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ). Въпреки активирането на спомагателни мюрета като НДСВ, ИТН и „Новата левица“, избирателите имат този път истински избор. Всички маски са свалени и всички физиономии са ясни.

В подобни ситуации в миналото българите са демонстрирали мазохистична отдаденост на глупостта. Именно те гласуваха за видимо неизбежни икономически катастрофи през 1990-та и 1994-та, а после години наред даваха властта на дългогодишния член на БКП Бойко Борисов да ги „пази от комунистите“. Но глупостта, колкото и мазохистична, не може да е вечна. Едва ли този път ще гласуват да бъдат обирани и бити.

Нали?

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Какво се случи с ПП-ДБ и защо изгубиха толкова много гласове

ПП-ДБ се нагърбиха с героическото усилие да дърпат към Европа не само мрънкащото "ориенталско" мнозинство, но и изразителите на "ориенталския" дневен ред - ГЕРБ и ДПС. Какво се случи обаче, защо изгубиха толкова гласове?

Цинизъм и подигравчийство: една отровна българска смес

Цинизмът, заливащ българското публично пространство, инжектира отрова във всичко и всички. Защо в България имаме много цинизъм и малко доверие и до какво води това – коментар на проф. Евгений Дайнов.

За да не живее България в простащина и мутренски бабаитлък

Всеобщо опростачване има у нас - мутри контролират плажове и курорти, мутри контролират улици и пътища. Откъде иде убеждението, че да си простак е по-добре, отколкото да си възпитан? Че силата е над правото?

Още анализи

Малкият зъл демон на популизма

Прогресът на "Величие" - неподражаем миш-маш от патриотично, проруско, про-силна ръка, про-ще стане по-хубаво - отваря и у нас вид портал, през който се шмугва малкото зло демонче на популизма, пише Ивайло Нойзи Цветков.

Гневът може да докара нов „спасител“ – например Радев?

Заради огромния гняв от повтарящи се избори, един нов "спасител", като президентска партия на Радев, има потенциал да измести дори ГЕРБ от първото място и да помете малките формации. Има ли шанс за стабилно управление?

Лъжи и манипулации: как „Величие“ иска да подчини медиите

"Величие" излиза от риалити шоуто "Исторически парк" и отива на големия публичен екран. Там се бори за ексклузивни права - без корекции, забележки и критики. А това се постига само с открита война с медиите.