BG | EN

Бухалката на прокуратурата – този път в Добрич

Снимка: pixabay.com

„Вместо да се самосезира за начина на изразходване на евросредства, разкрит в мое разследване, прокуратурата в Добрич пусна репресивната си машина срещу мен“, това разказа пред „За истината“ разследващият журналист Юлияна Велчева. В сайта си „Бележник“ тя публикува серия от критични текстове за управлението на града и реализацията на проекта за водния му цикъл, реализиран с европейско финансиране.

„Бях подложена на унизителна проверка по анонимен клеветнически сигнал, въпреки изричните правила в държавното обвинение за ясен и точен подател на сигнала, каза още Велчева. Към днешна дата същата тази прокуратурата в Добрич, ръководена от окръжен прокурор Пламен Николов, се опитва да отнеме законното ми право да получа информация по проверка, започната по мой сигнал“.

И в двете разследвания на Юлиана Велчева основни действащи лица са кметът на Добрич Йордан Йорданов и Галина Миткова, служител в отдела за връзки с обществеността на администрацията му. В серията от текстове бе доказано с позоваване на неоспорими документи, че за организирана пет пъти „тържествена първа копка” на строителните работи за водния цикъл на Добрич са били похарчени 200 хил. лв.

Пак според разследванията на Велчева определени по неясни критерии близки служители на кмета Йордан Йорданов, би трябвало да получат възнаграждения за неостойностени дейности по проекта. Общата стойност на тези възнаграждения е около 500 хил. лв.

След публикациите в сайта на Юлиана Велчева „Бележник“ Окръжната прокуратура в Добрич, ръководена от Пламен Николов, е започнала проверка по сигнал срещу Юлияна Велчева, твърди самата тя. „Обвиненията в сигнала са повече от несъстоятелни. На принципа на „случайното разпределение“ тя се води от прокурор – съсед на кмета“, казва журналистката.

Юлиана Велчева Снимка: Личен архив

Велчева твърди също, че вече няма от кого да потърси отговорност за лъжите и клеветите написани по неин адрес в анонимния сигнал, тъй като той е подаден от несъществуващо лице.

Опитът й да потърси справедливост за нарушените си права пред по-висшестоящ прокурор , също са без резултат, тъй като сезираните от нея не видели нищо укоримо в действията на добричките си колеги.

Ето какво още сподели пред „За истината“ Юлияна Велчева:

„В България няма свобода на словото, защото прокуратурата не позволява това. Миналата година направих поредица от разследвания за водния цикъл на Добрич, който се извършва със средства от еврофондовете. Въпреки че публикациите бяха написани по всички правила и подплатени с официални документи, прокуратурата в Добрич не се самосезира и самодоволно се направи, че разследванията ми не съществуват.

Държавното обвинение не само, че не видя нарушения, а десетина дни, след като разкрих, че пиарка, секретарка и общински съветник участват в управата на проекта за водния цикъл на Добрич, пусна репресивната си машина.

Прокурорът от Районна прокуратура и съсед на кмета на Добрич Маринела Марчева издаде постановление, с което поиска от Икономическа полиция да проверява достоверността на текстовете ми. Така, противно на разпоредбите в Конституцията, държавното обвинение криминализира журналистическата ми дейност. Наложи се да направя собствено разследване и да открия, че сигналът е пратен от несъществуващото лице, подписало се като Вяра Асенова Антонова. Публикувах всичко това и прокурорката бе принудена да приключи разследването с отказ от образуване на досъдебно производство.

Накратко – прокуратурата у нас има всички условия да безчинства, защото е безконтролна“, каза Юлияна Велчева .

Тя разказа също, че през лятото на т.г. е  направила разследване за това, че пиарът на кмета на Добрич е живяла в общинско жилище като крайно нуждаеща се, след което го е купила, въпреки, че в същото време е била собственик на къща и прилежащия й поземлен имот. Публикацията предизвикала огромен интерес в Добрич, а Юлиана Велчева подала сигнал до прокуратурата.

„Преди няколко дни разбрах, че фактите в сигнала ми са подменени, каза тя – в документите към назначената проверка е записано, че държавното обвинение се е самосезирало, а не е започнало работа по моя сигнал.

С тази подмяна обвинението ми е отнело възможността да оспорвам резултатите от проверката след като тя приключи“.

Междувременно преписката по случая с апартамента, купен от служителя за връзки с обществеността на добричкия кмет е прекратена тихомълком, а това решение не подлежи на съдебен контрол. Както казваше един бивш вече главен прокурор: „Над мен е само Господ!“.

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

Още от автора

Синдикатите питат къде са 13 млн. лв., обещани като увеличение на заплатите в МВР?

Синдикална федерация на служителите в МВР питат за какво са похарчени 100 млн.лв., които са им обещани като увеличение на заплатите, след като вчера стана ясно, че коледните надбавки за тях са в размер на 100 лв.

Още разследвания

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

Над 4 млрд. лв. пътни неволи

Държавната компания „Автомагистрали“ получи договори за пътища за над 4 млрд. лв. за под две години без публична дискусия по темата и без да се гарантира по-ефективно и бързо строителство.

Чистка по сталински в земеделската служба в Силистра след разследване на „За истината“ и телевизионен репортаж

След разследване на "За истината" и последвал репортаж на Би Ти Ви, разкриващ нарушенията и при провеждане на търгове за отдаване на земи от Държавен поземлен фонд,  директорът на  Областна дирекция земеделие в Силистра Гинка Катева, която уж беше назначена временно, набързо е уволнила трима дългогодишни служители.