BG | EN

Бургас ще купи 56 електробуса по проект за 69 млн. лв.

Автобусите „Соларис“, които Бургас купи по проекта си за интегриран градски транспорт
Снимка: Община Бургас

Община Бургас ще кандидатства с проект по Оперативна програма „Околна среда“ за купуването на 56 електробуса. Стойността е близо 69 млн. лв. като Общината ще участва със съфинансиране от над 3.8 млн. лв. Това решение беше прието вчера от Общинския съвет в града.

През 2013 г. по проекта за интегриран градски транспорт бяха купени 67 екологични автобуса на стойност от около 15 млн. евро. По-късно през 2015 г. бяха закупени и 22 тролейбуса, а след това и 11 микробуса.

За по-голямата част от автобусите обаче общинското предприятие „Бургасбус“ плаща наем на Община Бургас. Според изискването на договора, автобусният парк трябва да се подменя на всеки 12 години, поясни управителят на общинския превозвач Петко Драгнев. Чрез кандидатстването по новия проект се планира да бъдат купени 12 осемметрови, 34 дванайсетметрови и 10 осемнайсетметрови автобуса. Педвижда се те да обслужват вътрешноградски линии на Бургас.

„Част от автобусите, които в момента експлоатираме в града, ще бъдат пренасочени към съставните селища, за да можем да подобрим услугата и там.

Според кмета на Бургас Димитър Николов част от по-остарелите автобуси ще бъдат продадени. Драгнев посочи, че за новите автобуси Буртгасбус няма да дължи наем на Община Бургас, защото ще е пълноправен партньор по проекта и новите превозни средства ще са част от активите на дружеството. Община Бургас ще кандидатства с проект по Оперативна програма „Околна среда“ за купуването на 56 електробуса. Стойността е близо 69 млн. лв. като Общината ще участва със съфинансиране от над 3.8 млн. лв. Това решение беше прието вчера от Общиския съвет в града.

През декември миналата година столична община беше първата, която купи 22 дванайсетметрови електрически автобуса на цена 750 лв. лв. за всеки от тях. Предвижданията за средната стойност на един от осемнайсетметровите автобуси, които Бургас има намерение да купи, е около 1.2 млн. лв.

„Цената варира според различните параметри и допълнителното оборудване, както и от бройката, които ще поискаме в тръжната процедура“, каза зам.-кметът на Бургас Руска Бояджиева.

Според общинския съветник Константин Бачийски много важно е какви условия ще бъдат заложени в бъдещите конкурси за купуване на електрическите автобуси.

„Ако се сложат условия, на които много малко фирми биха могли да отговорят, нормално е да получим едни от най-скъпите електрически автобуси, каза той. Ако заложим условия, които да дават възможност за конкуренция, това ше бъде в ползва на гражданите на Бургас“.

Ако Община Бургас бъде одобрена по проекта, средствата за съфинансирането ще бъдат предвидени в бюджета за следващата година.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините