BG | EN

Бургас влиза в 2020 г. с дефицит от 30 млн лв.

Община Бургас
Снимка: „За истината“

Близо 30 млн. лева е заложеният дефицит в бюджета на Бургас за следващата година. Това каза кметът Димитър Николов по време на редовната сесия на Общинския съвет .

„Винаги, когато стартира бюджетната процедура, Община Бургас отправя запитвания към всички свои потребители на услуги да подадат предложения за следващата година за капиталови дейности. В момента в приходната част на Общината не достигат 30 млн. лв., за да се финансира всичко това, което е заявено. За да се балансира бюджетът, ще бъдат орязвани допълнителни разходи и дейности, за да може в началото на януари да предложим един балансиран бюджет, за да може да бъде той приет“, обясни той.

В бюджета за следващата година водещи ще бъдат сферите на образованието, здравеопазването и инфраструктурата. Ще бъде осигурено и допълнително финансиране за довеждаща инфраструктура към индустриалните зони на територията на общината. През следващата година предстои да се реконструкция и да се положи нова асфалтова настилка на ул. „Транспортна“.

Най-големи дебати по време на сесията породи докладната записка за увеличението на данъците на старите автомобили. Завишението е между 5 и 25 лева и се отнася за 64 хил автомобила. Един от мотивите на местната администрация е, че старите коли замърсяват въздуха. „Предложението ни е коефициентът за автомобили без катализатори и с катализатори Евро 1 и 2 да стане от 1,1 на 1,2, за Евро 3 от 1 на 1,1 и за Евро 4 от 0,8 на 0, 9“ , посочи Румен Шарпов от Дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама“.

По време на заседанието общинският съветник Манол Тодоров посочи, че докалдната записка не е добре аргументирана. Той попита по какъв начин мярката ще се отрази за подобряването на качеството на въздуха. Общинският съветник от БСП Живко Господинов допълни, че това ще засегне по-бедните граждани на Бургас. „Екологична политика с неясен ефект срещу социално неприемливо увеличение на данъците. С предлаганите промени в Наредбата, поставените цели няма да бъдат постигнати. Няма да постигнем ограничаване на използването на посочените моторните превозни средства и от там намаляване на вредните емисии във въздуха. Водачите на тези автомобили няма да ограничат използването им заради това, че данъкът ще се увеличи“, обясни той.

Кметът Димитър Николов предложи средствата от данъците да бъдат пренасочени към доизграждането на шумозащитната стена край Сарафово и за засаждане на нови дървета. „Не ни достигат 450 000 лв. за шумозащитна и прахозащитна стена на квартал „Сарафово“. Предлагам от завишения приход на увеличените ставки на по-замърсяващите автомобили, да се заплатят именно за тази екологична инициатива. Направихме справка, която показа, че има нужда от допълнително 500 нови фиданки, които трявба да се засадят на територията на града. Средно 150 лв. струва едно такова дръвче, около 75 000 лв. са ни необходими“, обясни той.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините