Бургаската прокуратура атакува в съда решението за липса на ОВОС на строежа край Алепу

За година свлачището край плажа „Свети Тома“, който е продължение на известния шофьорски плаж от филма „Оркестър без име“, при Алепу е брегоукрепено с четириетажна масивна сграда на груб строеж. Снимка: Фейсбук/Бетономорие

Окръжната прокуратура в Бургас е внесла протест за решението на бургаската Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) да не се провежда Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за строежа край Алепу, съобщи Радио Бургас.

Той е по сигнал на бургаския общински съветник Димитър Найденов от август м.г.. Според Найденов това е един от начините да се спрат трайно дейностите там. Общинският съветник посочва, цитиран от радиото, че е необходимо да се атакува решението на директора на РИОСВ Бургас, с което се разрешава този строеж без задължителния за него ОВОС. В този смисъл решението на директора на РИОСВ Бургас, въз основа на което са издадени въпросните строителни разрешения е назаконосъобразно. Ако прокуратурата поиска от съда отново това решение то ще отпадне,  заедно с него ще отпаднат и така издадените строителни разрешения.

Предстои Административният съд да насрочи дата за гледане на делото.

Припомняме, че преди 10 дни Административният съд в Бургас обяви разрешението за строеж на т.нар.“подпорна стена“ в местността „Алепу“ край Созопол за нищожно. Тогава общинският съветник от Демократична България, който е юрист, посочи, че решението на съда, с което бе обявено за незаконно разрешителното за строеж на хотела, по-известен като “подпорната стена”, на Алепу е замитане на реалния проблем.

Той посочи, че прокуратурата може реално да спре строежа по друг начин. Още през юни “Демократична България” подаде сигнал за закононарушение, извършено от екоинспекцията (РИОСВ) в Бургас, която позволи инвеститорът да не проведе задължителната за строежа на “подпорния хотел” Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

“Въз основа на този незаконосъобразен документ на директора на РИОСВ-Бургас са издадени тези разрешителни и ако прокуратурата искаше наистина да спре строежа, можеше да поиска от съда отмяна на незаконосъобразното решение. При този втори сценарий, ако отпадне решението на директора на РИОСВ-Бургас автоматично отпадат и всички строителни разрешителни, издадени въз основа на него, а това променя нещата радикално и цялата процедура трябва да започне отначало”, поясни Димитър Найденов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам