Бургаската екоинспекция има нов директор

Снимка: Фейсбук

Регионалната дирекция по околна среда (РИОСВ) в Бургас има нов директор – това е Роза Кирева-Иванова. Иванова е третият пореден директор на бургаската екоинспекция от миналия август насам.

Роза Кирева-Иванова е действащ юрист. От 2013 до 2018 г. е работила като главен юрисконсулт в дирекция „Правно-нормативно обслужване“ в Община Бургас. Тя ще бъде временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Предишният директор Зинка Стойкова, е освободена по нейно искане. Тя е подала заявление да бъде освободена като директор от 1 септември т.г. и да бъде възстановена на работа на експертната си позиция, която беше началник на отдел „Атмосферен въздух, вредни физични фактори, води, опасни химични вещества и КПКЗ“ в дирекция „Контролна и превантивна дейност“ в РИОСВ-Бургас.

На 26 юни т.г. министърът на околната среда и водите Асен Личев упълномощи Стойкова да изпълнява правомощията на директор на РИОСВ – Бургас след като четири дни преди това уволни предшественика й Детелина Иванова.

Как и кога беше назначена Зинка Стойкова – тук

„Заварих 11 директори на РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции, за чиято длъжност не е проведен конкурс. Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма, ако се докажат – да останат да работят, ако не – ги уволнявам веднага“, заяви тогава на пресконференция министърът на околната среда и водите Асен Личев. Уволнението на директора на РИОСВ-Бургас той мотивира с това, че тя е отменила заповед, забраняваща строителството в местността „Каваците“, в която попадат къмпингите „Веселие“ и „Смокиня“.

Въпросите около назначаването на Детелина Иванова и уволнението й – тук и тук.

Детелина Иванова беше на този пост по-малко от година. Беше назначена на него през месец август миналата година след оттеглянето на дългогодишния шеф на РИОСВ – Бургас Таня Манолова, която спечели конкурс за шефското място на екоинспекцията в Хасково. За назначаването на самата Иванова конкурс не беше проведен.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам