BG | EN

Бургазлии излязоха на протест заради мръсния въздух

протест в Бургас
Снимка: скрийншот НОВА ТВ

Близо 100 души с маски и плакати протестираха срещу мръсния въздух пред сградата на Община Бургас днес.


„Бургас – град без чист въздух, град без бъдеще!!!“, „Бургас иска глътка чист въздух“, „Здравето е избор! Имаме право на него!“ и др. бяха написали на плакатите си протестиращите граждани.

Инициатор на протеста беше сдружение „Екологична мрежа Бургас и региона“.

„Независимо от недоволството на гражданите на Бургас срещу системното „обгазяване“ на някои от комплексите и кварталите на града, протестът от 17-и януари и множеството сигнали към РИОСВ-Бургас и Община Бургас, два месеца по-късно нищо не се променило, още по-лошо, не се вижда воля и конкретни стъпки това да се промени кардинално. Гражданите трябва да покажат, че това не им е безразлично и, че те са катализатора, който може да промени сегашната ситуация“, заяви Стоян Грозев – председател на сдружението.

В петък, по повод на днешния протест, в бургаската екоинспекция са проведе среща с участието на представители на РИОСВ, общината, РЗИ, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Кроношпан България“ ЕООД, общински съветници, еко организации и граждани. Коментирани бяха мерки за подобряването на качеството на въздуха в града, а Община Бургас пое ангажимент да осигури подходящ терен за изграждането на станция за мониторинг на въздуха в жилищен комплекс „Славейков”.

Протестиращите днес поискаха оставката на директора на РИОСВ – Бургас инж.Тонка Атанасова заради несправяне с проблема и настояха за по-чист въздух в града, локализиране на източниците на неприятните миризми и предприемане на адекватни мерки за отстраняването им, както и по-строг контрол от страна на самите институции.

Заместник – кметът на община Бургас Руска Бояджиева заяви, че ще бъде изготвена карта, на която да се обозначат потенциалните източници на замърсяване на въздуха.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините