BG | EN

Бум на депутатски листи в Шумен: 31 формации се регистрираха за изборите

гласуване урна бюлетина
Илюстративна снимка: otzvuk.bg

Само за година броят на депутатските листи в Шумен отбелязва впечатляващ ръст от 50 % – партиите, борещи се за гласовете на шуменци, се увеличиха от 21 на 31.  

Докато за изборите на 2 април 2023 г. в Шумен имаше регистрирани 21 политически формации, сега общо 31 партии и коалиции са подали документи в Районната избирателна комисия /РИК/ за участие в предрочния парламентарен вот на 9 юни 2024 г.  

30-ти многомандатен избирателен район Шумен изпраща в Народното събрание 6 депутати. В отиващия си 49-ти парламент шуменските мандати са разпределени така: 2 за ГЕРБ-СДС, 2 за ДПС и по един за ПП-ДБ и за Възраждане. Политиците прогнозират, че това разпределение най-вероятно ще се запази и в следващото Народно събрание

Седем политически формации са регистрирали пълни листи по 12 кандидати в РИК-Шумен. 

Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, БСП за България, „Български възход“ и изненадващо, партия Величие, политическата организация на предизвикващия много въпроси „Исторически парк“ край Варна.

В същото време партии като Зелено движение, парламентарно представена и доскоро част от  коалицията ПП-ДБ, регистрира листа само с двама участници в Шумен. Общо 6 формации са внесли листи с по двама кандидати.

За първи път от последните 5 парламентари избори /от 2021 г. насам/ ГЕРБ сменя водача си в Шумен. Досега начело на листата беше бившият просветен министър Красимир Вълчев, който обаче винаги се отказваше от мястото си в Шумен, за да освободи пътя към парламента за следващия Илтер Бейзатов, син на бившия шеф на Паламара Бейзат Яхя, известен сега и като личен преводач на Бойко Борисов.

Илтер Бейзатов отново е втори в листата на ГЕРБ, но този път водач е бившият кмет на Шумен Любомир Христов. Ако ГЕРБ отново спечели два мандата в Шумен, Христов и Бейзатов ще са депутати. Вероятно ще има опити за пренареждане на листата, но едва ли някой ще успее да измести Бейзатов от второто място. Той е шампион по преференции, а „постижението“ му в козлевското село Вълнари през 2021 г. стана символ на контролиран вот.    

Кой и защо разследва близкия до Борисов Бейзат Яхя

Начело на шуменската листа на ПП-ДБ отново е акад. Николай Денков, който е водач и в Бургас. Сегашният шуменски депутат от ПП-ДБ Бюнямин Хасан е четвърти в листата, но има всички шансове да я пренареди с преференции, ако цялата община Хитрино гласува за него. Което вероятно и ще стане. Хасан е дясната ръка на хитринския кмет Нуридин Исмаил и преди да стане депутат, беше дългогодишен секретар на община Хитрино. Сега организираният вот на Хитрино може да го изкачи на второ място, а ако акад. Денков влезе в парламента от Бургас, това отново ще изпрати Бюнямин Хасан в Народното събрание.

Водач на листата на ДПС е областната председателка на партията Айсел Руфат. За първи път през последните десетилетия начело на шуменската ДПС-бюлетина застава местен човек.  Досега водачи бяха все външни партийни кадри – Юнал Лютфи през 2005 г., Касим Дал през 2009 г., Христо Бисеров през 2013 г., Нигяр Джафер през 2017 г. и Мустафа Карадайъ от 2021 г. Впрочем, през 2021 г. Айсел Руфат беше избрана за депутат от Шумен, но се отказа от мястото си, за да влезе следващият в листата – Хамид Хамид. Сега той е втори в бюлетината, и най-вероятно отново ще бъде в парламента, тъй като се очаква ДПС да запази двете си места в Шумен.

Начело на листата на „Възраждане“ е сегашният депутат Веселин Вешев, който е водач и в Търговище. Втори в листата е общинският председател на партията в Шумен Ивайло Обретенов.

Листата на БСП за България тази година се води от Борислав Гуцанов, втора е новоизбраната председателка на общинската организация в Шумен Катя Кайрякова.  БСП за пръв път от години поверява челното място в бюлетината на външен човек, след като организацията се разцепи на местните избори. Сега БСП има амбицията да си върне депутатския мандат в Шумен, който изгуби през 2023 г.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

Община – „първенец по прозрачност“ държи на тъмно важни решения на местната власт

Община Венец, която има сериозни проблеми с информираността на гражданите за работата на местната власт, изненадващо се оказа първенец по прозрачност.

Рекордна заплата за управителката на общинската поликлиника в Шумен – 19 560 лв. за март

Рекордната заплата в поликлиниката предизвика смут в здравните среди и сред гражданите.

Избирателната комисия в Никола Козлево проверява за несъвместимост селски кмет

Производството е разпоредено по сигнал, подаден от жителка на село Цани Гинчево, според която кметицата Светла Янчева извършва дейност като търговски посредник.

Още анализи

Нагледахме се на сериали за опазване на статуквото от епохата „Цацаров – Гешев“

Зpитeли cмe нa гpaндиoзeн ĸpими cepиaл, cyпep пpoдyĸция, c yчacтиeтo нa знaĸoви фигypи нa бългapcĸaтa пoлитичecĸa cцeнa, c пoддъpжaщaтa poля нa пpoĸypopи, пoлицeйcĸи шeфoвe и нa oxpaнитeлнитe cлyжби.

Колко проруски депутати ще изпрати България в Брюксел

Предстоящите избори за Европейски парламент са белязани от опасения за увеличаващата се подкрепа към крайното дясно. Често пъти това са и формации, които открито подкрепят Русия. Колко проруски евродепутати ще изпрати България?

Такива са нравите и правилата в милиционерска република България

Запис след запис - разкриващ вътрешните диалози на една политическа партия - ПП. Като граждани ние отдавна нямаме илюзии, но слава Богу, все още не сме си загубили акъла напълно, та да бъдем управлявани от оперативните мероприятия на знайни и незнайни милиционери.