“Булгаргаз” ще запорира сметките на ТЕЦ-а на Доган

ТЕЦ „Варна“, мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган
Снимка: Принтскрийн от видео на АКФ

Задълженията на ТЕЦ “Варна”, мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са достигнали 37,5 млн. лв. към 8 март. По тази причина дружеството “Булгаргаз” започва запор на сметките ѝ.

Това съобщава министърът на енергетиката Александър Николов в писмен отговор на въпрос, зададен от народния представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев.

На 2 март Мирчев попита министъра, какви са задълженията на ТЕЦ “Варна” към “Булгаргаз” ЕАД, какви са причините за натрупването им и защо държавата не е започнала да си ги търси? Дружеството е .

Как прокуратурата реши, че сделката с ТЕЦ „Варна“ трябва да бъде разследвана – тук.

Всичките 37,5 млн. лв. са за неплатени, но доставени или резервирани количества природен газ, както и за неустойки, като тези задължения са възникнали само за два месеца – януари и февруари тази година, отговаря министър Николов.

Още на 1 февруари “Булгаргаз” е спрял доставките на газ за ТЕЦ “Варна”, като я е  поканил да погаси дължимите суми в пълен размер до 10 март.

“От страна на дружеството ще бъдат предприети всички предвидени в закона мерки за събиране на натрупаните вземания, които включват запор на банкови сметки на длъжника, образуване на искови и изпълнителни производства със съответните обезпечителни мерки”, каза министърът на енергетиката.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам