BG | EN

БСП се разграничи от другаря си Георги Гергов заради варненската „Дупка“

Снимки: podtepeto.com

Социалисти се обърнаха срещу Георги Гергов след решението на правителството да откупи „дупката” във Варна за близо 43 млн. лв. Според членовете на клуб „Лява автентичност”, цитирани от пловдивското електронно издание „Под тепето“, за разбиването на БСП в Пловдив и областта трябва да се плаща и ГЕРБ си плаща.

„Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел”. Това гласи острата позиция на Изпълнителното бюро на БСП, с която висшият орган на партията на практика се разграничи от съпартиеца си Георги Гергов, пише пловдивското издание и пояснява, че това се е случило веднага след като общинският съвет във Варна подкрепи идеята държавата да откупи „дупката” на центъра в морската столица, собственост на председателя на Областния съвет на БСП – Пловдив област. „За” сделката гласуваха варненските съветници от ГЕРБ и ДПС, а съпартийците на Гергов бяха „против”.

Веднага след гласуването Изпълнителното бюро на БСП разпространява декларацията, с която обявява, че общинските съветници на БСП във Варна не са подкрепили решението общината да придобие за 43 млн. лв. терен, собственост на дружество на Гергов. „Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов. Всички общински съветници на ГЕРБ и техните сателити гласуваха „за“. Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел.“, пише в декларацията на Изпълнителното бюро на Столетницата.

Само седмица по-късно сделката стана факт с правителствено решение, припомня „Под тепето“. Министерски съвет прецени, че държавата трябва да плати близо 43 милиона лева на Георги Гергов за собствеността му в центъра на Варна. Правителственото решение, обаче,  отприщило още по-сериозна вътрешнопартийна реакция срещу бизнесмена. Особено в Пловдив. Изпълнителното бюро на партията в район Северен подкрепило позицията на ИБ на Столетницата от преди седмица. Очаква се с нея да се солидализират част от Основните партийни организации в града, прогнозира изданието.

„Под тепето“ разкрива, че най-остро срещу осигурените държавни пари за областният лидер на БСП скочили членовете на клуб „Лява автентичност” към Градския съвет на БСП- Пловдив. Те излезли с позиция до всички партийни органи, в която заявяват, че „сделката е поредното доказателство за топлите връзки на Георги Гергов с представители на ГЕРБ на всякакви нива”. От „Лява автентичност” намират реакцията на Изпълнителното бюро на партията след гласуването на ОбС-Варна за правилна, но половинчата.

От ляво на дясно: премиерът Бойко Борисов, Георги Гергов, Иван Тотев, кмет на Пловдив (ГЕРБ) Снимка: podtepeto.com

„Ние не бихме коментирали въпросната сделка /далавера/, ако тя не ни засяга като членове на БСП и като обикновени български граждани. Като членове на БСП ние заявяваме, че тази сделка нанася поредния удар върху доверието на пловдивчани към градската организация на БСП в Пловдив като цяло и нейните кандидати за участие в представителните органи на държавната и общинската власти. Всеки опит за действие на организацията и нейните кандидати ще бъдат свързвани с нелицеприятните бизнес-действия на Георги Гергов. Сделката е поредното доказателство за топлите връзки на Георги Гергов с представители на ГЕРБ на всякакви нива. За степента на взаимност говори и фактът, че е договорена цена близо 16000 лева за един квадратен метър от „Дупката“, както варненци наричат въпросния терен. Сделката ще има пряко влияние върху изборните резултати в Пловдив и областта през следващата година. Напълно споделяме формулировката на наш другар, че „за разбиването на БСП в Пловдив и областта трябва да се плаща и ГЕРБ си плаща. През 2019 година има два избора, а може да станат и три. Много важно е над 500 000 избиратели в града и областта да не гласуват за БСП, а човекът, който ще осигури това е Гергов. Едно нещо трябва да признаем на ГЕРБ – те действат систематично и мащабно. Вместо да агитираш стотици хиляди избиратели, купуваш си един човек и той върши мръсната работа.“, се казва в позицията на „Лява автентичност”, цитирана от „Под тепето“.

Членовете на клуба заявявили, че като обикновени български граждани отказват да плащат своята част от 43-те милиона лева. „И тук естествено възниква въпроса – как е възможно подобна личност да е член на НС, а доскоро и на неговия изпълнителен орган. Нашият ДК многократно е алармирал редица партийни органи и дейци за вредното влияние на участието на Георги Гергов в ръководните органи на местно и национално нива. С поведението си в обществото, Председателят на Областния съвет на БСП нееднократно е давал доказателства за своята близост със среди и личности, изповядващи ценности противоположни на идейната и морална платформа на БСП . Посредством редица медийни изяви, той демаскира своята склонност за безпринципна колаборация с ГЕРБ и лична лоялност към Бойко Борисов. А серията прояви на лично противопоставяне на Председателя на Националния съвет на БСП са пряко доказателство за няколкогодишния стремеж да овладее националното ръководство и да превърне БСП /с нейната 127 годишна история/ в безидейна патерица на ГЕРБ, в средство за осъществяване на лични властови и икономически интереси”, написали още членовете на „Лява автентичност”.

Те припомнили, че от втора политическа сила в града, БСП се сринала до 5-та по обществено доверие. „И тук у нас възникват въпроси. Тези факти не правят ли впечатление на НС, ОПКК и техните изпълнителни бюра? Националното ръководство на БСП доволно ли е от сегашното състояние на градската организация в Пловдив като втора по значение в страната или му е безразлично, просто се е примирило, отказало се е да анализира нейното състояние и да помага за нейното оздравяване?”, питат от дискусионния клуб в позицията си, публикувана от пловдивското издание.

Членовете на клуба са настояли пред лидерите на БСП да бъде оценена цялата дейност на Георги Гергов като председател на Областния съвет на БСП – Пловдив. Те поискали Изпълнителното бюро да изгради комисия от необвързани с ръководството на градската организация в Пловдив и председателя на Областния съвет дейци, която на място да анализира състоянието БСП- Пловдив и предложи комплексни мерки за преодоляване на всестранната криза – идейна, морална, кадрова, организационна.

Един от подписалите се под позицията на „Лява автентичност” е общинският съветник Иван Петков, съобщава още „Под тепето“. „Одобрената от правителството сделка с Георги Гергов е откровен акт на паралелната държава. Ясно се вижда, че Гергов има тесни връзки с ГЕРБ на национално ниво, но и в Пловдив. Вижте как се гласува и в нашия общински съвет. Смятам, че трябва да се активират всички органи на БСП. С тази афера трябва да се стигне до край. И това е вътрешнопартийна работа. Тъй като друг няма да я свърши. Не очаквам НАП или прокуратурата да провери как е правена оценката на тази „дупка” във Варна. Все пак знаем къде ходи на кафе Сотир Цацаров”, е коментирал за „Под тепето“ Иван Петков. За вота в местния парламент съветникът вероятно визира вчерашното гласуване на една от точките в сесията, при което двама социалисти подкрепиха управляващите, въпреки че позицията на червената група бе „Въздържал се”, допълва изданието.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините