БСП поиска касиране и на кметските избори в Шумен

Жалбата на БСП може да спре встъпването в длъжност на новоизбрания кмет Любомир Христов само след решение на съда

Веселин Пенчев председател на БСП Шумен (в ляво на снимката) и Венцислав Венков, кандидат за кмет, издигнат от левицата.
Снимка: Диана Желязкова


До края на седмицата БСП ще подаде жалба до Административния съд в Шумен с искане за повторно преброяване на бюлетините и касиране на кметските избори. Мотивите на левицата са нарушения при отчитането на броенето и отразяването на гласовете и силни съмнения за купен вот.

Това заявиха на пресконференция кандидатът за кмет от левицата Венцислав Венков и общинският председател на БСП в Шумен Веселин Пенчев.

Разликата между двамата кандидати в Шумен беше само 77 гласа. За новоизбрания кмет Любомир Христов /ГЕРБ/ има подадени 12 538 бюлетини, а за Венцислав Венков – 12 461. Опцията „Не подкрепям никого“ пък са предпочели 814 шуменци и така се стига до парадокса, че победителят има по-малко гласове от общия вот против него.

БСП не признава изборния резултат заради

съмнения за купен етнически вот,

който опорочава резултата, както и заради многобройни нарушения при отчитането на бюлетините, подчерта лидерът на местните социалисти и обяви: Според нас това, което пише в протоколите, не е това, което е в чувалите! Затова левицата ще иска повторно ръчно преброяване на бюлетините.

В изборния ден БСП подаде няколко жалби за купуване на ромски гласове и сигнали до Районната прокуратура, че има организиран ромски вот в полза на другия кандидат. „Ромски босове пред очите на полицията цял ден возеха хора до секциите с автомобилите си, но така и не се намери воля този процес да бъде спрян“, заяви председателят на БСП в Шумен.

В сигналите до прокуратурата, подадени от левицата, се посочва името на

ромския бос Иван Станчев – Шекера,

който от сутринта с личния си Мерцедес непрекъснато е превозвал гласоподаватели до една от секциите. „Едни и също коли возеха цял ден хора до секциите, но прокуратурата отказа да образува досъдебни производства по нашите сигнали поради това, че не сме представили достатъчно доказателства“, възмути се Пенчев и определи като пълен абсурд становището на прокуратурата.

„Не е наша работа да събираме доказателства, ние имаме силни съмнения, които трябваше да се проверят от органите“, посочи председателят на левицата, който е юрист по образование. Той обясни и по какъв начин са били правени проверките по подадените сигнали: „Викат лицето и го питат: ти купуваш ли гласове?, той казва: не! Питат го: а защо тогава ги водиш тези хора до секциите?, той отговаря: ами защото ме помолиха, и посочва един свидетел. И проверката приключва“.

От БСП поставиха и въпроса

защо полицията е бездействала,

когато пред техните очи през целия ден един и същи човек превозва хора до секциите. „Излиза, че няма сила в тази държава, в тази община и в този град, който да спре въпросния ромски бос! Това е притеснително. Защото при тази малка разлика в гласовете, ако г-н Любомир Христов бъде следващият кмет на Шумен, това ще е първият кмет, станал такъв чрез вероятно купен вот!“, заяви пред журналисти председателят на БСП.

Освен

организираното извозване на ромски избиратели до секциите,

в края на изборния ден на няколко места стана необяснимо струпване на хора. От левицата заявиха, че в секцията в духовното мюсюлманско училище Нювваб в рамките на 15 минути ударно са гласували 70 души. Подозрително събиране на хора в тази секция беше заснето и от екип на БНТ, но при появата на телевизионната кола всички избиратели моментално се качиха по колите си и изчезнаха, припомнят от щаба на Венцислав Венков. В тази връзка от щаба посочиха, че нищожната разлика от 77 гласа между двамата кандидати може да се постигне само в една секция.

Освен силните съмнения за купен вот, които така и никой не разсея, основания за обжалване дават и

много нарушения при отчитане на бюлетините,

посочиха от левицата. В Шумен масово не са спазвани методическите указания на ЦИК по отношение на начина на броене и на отразяване на гласовете, категоричен е кандидатът за кмет Венцислав Венков. Той посочи конкретни случаи на нарушения, някои от които са фрапиращи.

За нарушения съобщили и членове на секционни комисии от други партии, които също са подавали сигнали в изборния ден, но без резултат. Избиратели в едно шуменско село масово имали изписани на ръцете си номера на кандидата на ГЕРБ, за да не го забравят, както обяснили, пред други секции се раздавали химикали на кандидата за кмет, имало е непозволено влизане в изборните помещения.

Едно от най-фрапиращите нарушения обаче е

подписването на празен протокол от секционните комисии.

Застъпник на Венков е показал съвсем валиден протокол на секционна комисия, предварително подписан и подпечатан, но празен. Това е огромно нарушение на Изборния кодекс, което означава, че комисията си слага подписите на бял лист, а данните в протокола после се попълват само от тримата членове, които го носят в Общинската избирателна комисия, коментира Веселин Пенчев

Такъв прецедент вече имаше в Шумен през 2007 г., когато също бяха обжалвани резултатите от кметските избори и новоизбраният кмет встъпи в длъжност в края на годината, след произнасянето на съда.

В момента БСП прави анализ на сгрешените протоколи и ще прецени дали ще иска преброяване на бюлетините във всички секции или само в някои.

Резултатите от първия тур на изборите в Шумен вече бяха обжалвани от други две политически сили – НФСБ и Атака подадоха жалби в Административния съд срещу избора на общински съветници, а Атака оспори и избора на кмет.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам