BG | EN

БСП подаде сигнал до прокуратурата срещу служебния социален министър Лазар Лазаров заради проект на предшественика му

За жалбата Георги Гьоков, (пред микрофона) съобщи в Парламента в присъствието на парламентарната група на БСП
Снимка: пресцентър на БСП

Сигнал до прокуратурата срещу служебния социален министър Лазар Лазаров подадоха на 26 януари т.г. народните представители от “БСП за България“. Той е за неправомерно разходване на европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Става дума за проект, предложен от предшественика на Лазаров – Георги Гьоков, депутат в 48 Народно събрание и един от авторите на сигнала. 

Лазаров реагира светкавично – на спешно свикан брифинг обясни, че автор на проекта, провокирал жалбата на социалистите, всъщност е един от тях – Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика в кабинета „Петков“.

Самият Гьоков по-рано обясни жалбата като реакция срещу „потенциални неправомерни действия, които навяват за измама и корупция“.

За какво става въпрос

Със средства по Плана за възстановяване и устойчивост служебното Министерство на труда и социалната политика купува три имота в градовете Габрово, Пловдив и Бургас. Имотите се купуват по проект „Развитие на социалната икономика“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта на този проект е да се създаде мрежа от регионални центрове на предприятията на социалната и солидарна икономика в шестте района за планиране в България.

Решението за купуване на имотите е взето на заседание на правителството от 15 декември 2022 г., а пълният му текст e достъпен в правната система на Министерски съвет. С това решението се възлага на министъра на труда и социалната политика да сключи договор за покупка в полза на държавата на три недвижими имота, собственост на три различни дружества в градовете Габрово, Пловдив и Бургас. Всеки от имотите е с около 400 кв. м застроена площ, а от решението се вижда, че сделките вече са били договорени, тъй като към всеки от имотите има име на продавач, адрес на имота, данни по кадастрална карта, квадратура, съседни обекти и др. детайли, които са от значение при една имотна сделка.

Имотите да се закупят на обща стойност 2 170 300 лева, без ДДС, пише в друга точка от решението, като по-долу се упоменава и цената на всеки от трите. След покупката те трябва да бъдат актувани от областните управители на Габрово, Пловдив и Бургас като публична държавна собственост, считано от датата на придобиването им и да се предоставят безвъзмездно за управление на Министерството на труда и социалната политика, е записано още в решението на правителството.

Какво не е наред, според социалистите

„На първо място си поставяме въпроса защо се закупуват такива имоти от частни субекти, а не се търсят свободни държавни или общински имоти, които да се придобият безвъзмездно“, попита Георги Гьоков на пресконференцията на Левицата, информация за която бе публикувана на партийния сайт, а по-късно разпратена до медиите.

На въпроса си Гьоков иронично отговаря, че „при държавните имоти няма комисиони“, уточняват от пресцентъра на партията.

Освен това, смята той, процедурата, по която държавата е купила тези имоти, е непрозрачна, тъй като няма оценка, по която се класират кандидатите, нито защо са се избрали именно Пловдив, Бургас и Габрово. „Затова подборът им подбужда съмнения за корупция“, обобщава депутатът и бивш министър на труда и социалната политика Гьоков.

По-късно в предаването „Лице в лице“ по bTV той внася още пояснения – че до искането за проверка от страна на прокуратурата се стигнало, след подаден сигнал от Габрово, според който имотът, купен в града, се е продавал на цена от 168 хил. евро, а социалното министерство го купува за почти 530 хил. лв. (разликата във валутата със сигурност може да обърка, че се касае за три пъти по-скъпа покупка, б.р.). За Пловдив и Бургас сигнали няма, но от БСП искат проверка за трите сделки, става ясно от разговора на Гьоков с водещата на предаването.

Няма драстична разлика в цените

„За истината“ провери какви са цените на имотите в районите, където са закупените от Министерството на труда и социалната политика.

Този в Габрово е от две помещения – бивш магазин за промишлени стоки от 254 кв. м, плюс 20 кв.м прилежащи части и офис на пети етаж в същата сграда от 77 кв. м. Цената, която е платена за това, е малко под 530 хил. лв., което прави 1513 лв. за квадратен метър.

В района, в който е въпросният имот, цените на квадратен метър застроена площ варират между 1000 и 1100 лв., но става въпрос за жилищни сгради, тъй като производствени за продажба не бяха открити.

В Бургас министерството купува имот от 442 кв. м. в кв. „Зорница“, на нулев етаж за 828 хил. лв. Цената на квадратен метър излиза 1873 лв. В същия квартал имот от 320 кв. м., на 13 етаж, който е и последен в сградата, се продава за 800 хил. лв., т.е. 2500 лв. за квадратен метър. За друг имот в квартала, от 138 кв. м., се искат по 2580 лв. на квадратен метър.

В Пловдив министерството придобива имот от 454 кв. м, на две нива. Намира се на бул. „Александър Стамболийски“ и струва 1 141 000 лв., т.е. 2513 лв. за един кв. м. На същия булевард един квадрат в двустаен апартамент върви по между 2000 и 2200 лв.

От тези справки е ясно, че придобитите от държавата имоти в трите града всъщност струват почти колкото и всеки останал имот, обявен за продажба.

Още въпроси

„Какво налага закупуването на помещения, при условие че има подходящи и свободни помещения държавна собственост в голяма част от градовете на България?“, пита Гьоков, като обръща внимание на начина, по който държавата купува избраните от нея имоти: „Няма методика, по която се определя реалната справедлива пазарна цена. Няма процедура, по която се оценяват и класират кандидатите, няма обявен орган, извършващ оценка на подадените оферти. Няма образец на протокол за извършените действия и взети решения на решаващия орган.“

По думите на социалиста липсва и яснота как са определени градовете, в които ще се изграждат регионалните центрове, както и как са определени печелившите оферти. „Подалите оферти по обявата на МТСП дори не са уведомени по никакъв начин за резултатите“, допълва той.

И още отговори

Според казаното от министър Лазаров министерството е разговаряло с Общините в трите града за свободни общински или държавни помещения, но такива не е имало. „Ние не търсим какви да е помещения. Не търсим огромни помещения. Търсим точно определени помещения с възможност за постоянна експозиционна площ“, гласи отговора на министъра, цитиран от в. „Сега“.

Лазаров подчертава и участието на самия Гьоков в този проект като автор и инициатор, а проектът в последствие е одобрен от Европейската комисия. Нещо, което Гьоков не отрича.

Дали прокуратурата ще намери данни за злоупотреби и нарушения по изложеното от БСП, предстои да разберем.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините