BG | EN

БСП ще опита да си върне изгубения мандат в Габрово, но е малко вероятно

Валери Митов
Снимка: БСП

Председателят на областната структура на БСП в Габрово Валери Митов ще води листата на социалистите за вота на 2 октомври, реши Националният съвет на партията в края на миналата седмица.

След като на трите избора през 2021 г. Корнелия Нинова твърдо залагаше за мандат в Габрово на автомобилния пилот Крум Дончев, този път май е решила да чуе гласа на габровските социалисти, които и през 2021 г. искаха местен човек за водач на листата.

В Габрово и региона открай време са мнителни към кандидати „внесени отвън“,

но в централата на БСП бяха глухи за това. Всъщност възможно е и самият Дончев да е решил да се оттегли, тъй като името му не се вижда като водач в нито един избирателен район. Не е изключено разбира се да е на избираемо място, а не водач, в някой многомандатен район.

Дали Валери Митов ще върне позициите на БСП в Габрово е трудно да се прогнозира. Правилният отговор би бил по-скоро не, но не е невъзможно. Все пак всичко зависи от готовността на местните социалисти, които са най-мобилизирани в община Дряново, където кметът им е от БСП.

Макар и местен, Митов не е популярно лице.

Партийната му кариера започва през 2016 година, когато става заместник председател на Младежкото обединение на БСП в Габрово. Две години по-късно е и негов областен председател, а от ноември 2020 г. е председател на Областния съвет на партията, което „върви“ с членство в Националния съвет на БСП. За социалистите извън Габрово обаче той остава слабо познат, което е проблем, когато трябва да убедиш избирателите, че ти си техния човек в парламента.

Има и още. В края на февруари т.г.

Митов бе назначен за управител на държавното дружество „Плод-зеленчук“-Габрово.

Назначението му е с подписа на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. От ведомството, което Нинова ръководи тогава отказаха коментар относно мотивите за назначението, което отвсякъде приличаше на политическо, тъй като Митов няма опит в търговията с плодове и зеленчуци. Към това се добавя и трагичното от години финансово състояние на държавната фирма, начело на която традиционно се назначават лица по политическа линия, а запознати коментират, че заплатата е в няколко хиляди лева. Колко точно нито от икономическото министерство казаха, нито Митов уточни.

Всъщност високото възнаграждение на управителя на габровския „Плод-зеленчук“ е другото, което от години провокира въпроса защо държавата поддържа една губеща структура. Дружеството има пет магазина, през 2020 г. е отчело 15 хил. лв. загуба, а управителят му дори няма офис. На този фон вероятната причина все още да го има е държавата да го ползва, за да урежда свои хора на работа, която не изисква сериозни усилия, но носи добра заплата.

Всичко това води към извода, че Валери Митов е човек на Корнелия Нинова и чрез него тя опитва да върне габровската БСП в играта. Играта обаче загрубя, а има по-малко от месец до началото на кампанията, за да се променят правилата. Към това да добавим, че не са малко социалистите, които не одобряват Корнелия Нинова и това им неодобрение лесно може да се пренесе на толерираните от нея хора.

 

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Търси се заявителят: Как габровският кмет Таня Христова стана съсобственик на …портиерна

Една портиерна от 21 кв. м в Габрово се оказа толкова апетитен имот, че преписката с документите за собственост е на път да набъбне до обема на „Война и мир“.

За 20 години, откакто има Закон за достъп до обществена информация, в РИОСВ В. Търново са получени 460 заявления

Информация търсят физически лица, фирми, общини и други институции. Исканите данни най-често са свързани с мониторинга на околната среда

Осем са кандидатите за кмет на Габрово, въпросът е ще има ли балотаж

Интрига в Габрово този път може и да има. Кметът на града три поредни мандата Таня Христова отново е номинацията на ГЕРБ за кмет. Кандидатират се и трима бивши областни управители. А някои от другите кандидати са истинска изненада.

Още анализи

Борисов обърна палачинката и показа, че ще се извиват ръце

"За истината" публикува коментар на Емилия Мирчева от "Дойче веле". С наближаването на изборите и ГЕРБ, и ДПС активизираха тихата битка срещу ПП-ДБ. Борисов за сетен път ги поставя...

Убитото дете и линчуваният шофьор: три български проблема

Шофьор на камион, етнически българин, уби ромско дете - но можеше и да е обратното. Линчуването на шофьора, прегазил внезапно изскочилото на пътя 6-годишно момченце, извади на фокус поне три от спящите проблеми, които в България разбужда само пролятата кръв.

Изкуствения интелект в регионалните медии – мисията е възможна

Асошиейтед прес (АП) наскоро публикува доклад, който хвърля светлина върху разбирането на местните новинарски издания за  AI и готовността им да възприемат неговите възможности, за да отговорят на своите журналистически и бизнес нужди.