BG | EN

БСП видя схема за търговия с влияние при опит за продажба на общинска собственост край Равда

Равда
Снимка: Румен Пенев, Google maps

Имотен скандал раздели общинските съветници в Казанлък на последната сесия на ОбС в града. Причината е решението за намаляване със 100 хил. лв.на цената на имот частна общинска собственост в землището на село Равда, община Несебър.

В бургаската служба по геодезия, картография и кадастър бившия пионерски лагер с обща площ от 5660 кв. метра фигурира като част от урбанизирана територия с разрешено ниско застрояване до 10 м. Актуалната му пазарната оценка, направена от известна бургаска брокерска фирма, е около 1.2 млн. лв. Оценката е валидна за срок от 6 месеца, след което трябва да бъде препотвърдена или да бъде направена нова. Преди две години

същият имот е бил оценен за 1.8 млн. лв.

С мотива, че цената на имота е прекалено висока, предложението за намаляването й прави общинският съветник от групата на БДЦ-ДПС Джамал Парлапанов. Това става по време на общинската сесия на 28 март.

Предложението е подложено на гласуване, получава подкрепата на четири групи в ОбС и се превръща в решение. Против него гласуват единствено съветниците на БСП.

Недоволните социалисти

изпращат сигнал до Главния прокурор, Президента, Премиера, НС, както и до Националния омбудсман, КПКОНПИ, Антикорупционния фонд и до Групата държави, борещи се срещу корупцията(ГРЕКО).

В изложението си те посочват, че без санкцията на общинския съвет, през 2018 година групата БДЦ-ДПС е водила преговори с двама потенциални купувачи на имота, единият от които е споменат с фамилията Чиликов. Подобни договорки имат за крайна цел придобиването на общинския терен от 5.5 дка на занижена цена, твърдят социалистите, а това ще накърни обществения интерес и ще доведе до извличане на материални или нематериални изгоди за определен кръг лица. „И всичко това, посочват от групата на БСП, е станало

с мълчаливото съгласие на кмета

на общината Галина Стоянова“.

Съвсем различна е позицията на мнозинството в Общинския съвет на Казанлък. Според председателя му Николай Златанов за продажбата на бившия пионерски лагер в Равда общината е обявявала търгове седем пъти от 2016 г. досега. И на тях не се е явил нито един кандидат. За него това е знак, че първоначалната тръжна цена не е атрактивна за потенциалните купувачи. Затова общинските съветници са подкрепили решението тя да бъде намалена с повече от 100 хиляди лева.

Очакването на Златанов е на търга да се явят повече кандидати и продажната цена да достигне близо 2 млн. лева. Според председателя на Общинския съвет в Казанлък има и друга причина за намаляване на цената на имота. Средствата, които са очаквали да получат от продажбата му, са били залагани в приходната част на общинския бюджет четири години поред и без тях изпълнението му е било крайно затруднено.

На въпроса на „За истината“

защо имотът не остане общинска собственост,

както настояват социалистите, председателят на местния парламент отговори, че тази година общината е придобила друг имот от 2.7 хил. кв. метра в Несебър, изваден от държавния горски фонд срещу 300 хил. лв. Имотът е на 500 м. от брега и ще бъде продаден на инвеститор, който ще ги възмезди с база за отдих в морския курорт. Лицензиран оценител вече е определил и пазарна цена от 941 хил. лв. за имота.

Като друга причина Казанлък да се откаже от имота си в Равда, Златанов посочи приоритета на ГЕРБ и на кмета Галина Стоянова да усвояват средства от европейските фондове. А за реализацията на всеки проект общината участва със съфинансиране, за което са й необходими

свежи пари, вместо кредити,

каза той.

За липсата на инвеститорски интерес към имота в Равда и Николай Златанов, и Галина Стоянова имат и други обяснения. В резултат на дълги съдебни спорове с претендиращи за собственост на земи в терена на бившия пионерски лагер, той е бил разделен на два парцела. Единият-по-големият е бил присъден на собствениците, другият – на община Казанлък. Но тъй като имотът е неурегулиран и без директен достъп до него, това го прави недостатъчно атрактивен за купувачите, подозира Галина Стоянова. Нещо повече-бъдещият му собственик ще трябва да предвиди средства и за събарянето на изоставения и полуразрушен сграден фонд и за

разчистването на терена.

Съветниците от групата на БСП обвиняват Галина Стоянова, че не е подложила на обществено обсъждане продажбата на имота в Равда и твърдят, че това е било заложено в програмата за втория й управленски мандат. Според тях е спорен и въпросът за законосъобразността на решението за определяне на първоначална тръжна цена по-ниска от пазарната, определена от лицензирания оценител.

„Съгласно действащата съдебна практика, Общинският съвет няма право да намаля цената, посочена в пазарната оценка на конкретен имот, тъй като това безусловно вреди на обществения интерес“, пише в сигнала на БСП-Казанлък. Но според чл. 41, ал. 2 от Закона за общинската собственост, разпоредителните сделки с имоти общинска собственост се извършват по пазарни цени, но не по-ниски от данъчните им оценки. В случая данъчната оценка на бившия пионерски лагер на община Казанлък в Равда е 35 хил. лв.

Решението на общинския съвет е обжалвано

пред областния управител на Стара Загора. Гергана Микова заяви пред медията ни, че познава случая в детайли и ще се произнесе в определения от закона срок.

Дали прокуратурата ще намери достатъчно основание да разпореди проверка на имотния казус, описан от казанлъшката организация на БСП като схема за търговия с влияние не е ясно. Но е извън съмнение, че социалистите от града на розите, калашниците и лютиерите искат да хванат вълната на т.нар. „апартамент гейт“ и да разклатят управлението на ГЕРБ в общината преди европейските избори през май и местните на есен.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините