BG | EN

Брошурата „Секс без последици“ се оказа „провокация, която ще се разследва“

Снимка: Скрийншот bTV

Брошурата „Любов без последствия“, която регионалните здравни инспекции в Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково са разпространили в местни училища, не е била предназначена за училищата, а за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН.

В информация до медиите от Министерство на здравеопазването цитираха здравния министър Кирил Ананиев, според когото „Това е провокация, която ще се разследва“, а всички длъжностни лица, които са допуснали разпространението на брошурата в учебните заведения, ще понесат наказания.

„Брошурата „Любов без последствия“ е част от здравно-образователната програма, която се финансира по линията на Глобалния фонд на ООН. Първото издание на брошурата е от 2006 г., след това е преиздавана през 2009 г.  и началото на 2017 г. Тя е насочена към целевата група МСМ (мъже, които правят секс с мъже)“, пише още в съобщението на здравното министерство. От него се разбира, че брошурата е трябвало да бъде разпространена само в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН, но преди седмица от министерството разбрали, че тя се разпространява в учебни заведения. Тогава, заедно с Министерството на образованието и науката разпоредили изтеглянето ѝ от училищата, за да не достигне до децата.

Според Министерство на здравеопазването, ръководствата на петте регионални здравни инспекции самостоятелно са взели решение да разпространят брошурата в училищата. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран в приссъобщението, заявява, че по първоначална информация брошурата е била раздадена на учениците чрез медицинските специалисти в училищата.

В репортаж, излъчен по темата днес от БТВ, Йордан Милков – директор на ямболската езикова гимназия – едно от училищата, където е представена брошурата заявява: „Как може да забраняваме нещо, което предварително са го одобрили! Отзад на самата брошура стои Министерството на здравеопазването, подписано. Те са минали през утвърждаване, минали са през съответния контрол на министерствата, пристигнали са по официален ред чрез институции , и когато картинката се оказва неадекватна или провокативна, започваме с писма…” Пред медията директорът на РЗИ – Ямбол д-р Лиляна Генчева обяснява „От здравното министерство ни ги изпратиха и ги получихме с много други дипляни. Единственото , което пишеше за тях беше – МСМ, което ние после разчетохме. След като стана скандала разбрахме,че това е мъже, правещи секс с мъже …Истината е, че когато видях и аз бях скандализирана, снимките са абсолютно непристойни за такава публика“, допълвайки, че брошурите не са стигнали до учениците.
В същото време една от служителките в РЗИ признава, че лично е раздавала.

Нагледните материали стигнали и до Математическа гимназия в Ямбол, но директорът ги унищожил, се разбира още от репортажа по темата. „В една от брошурите, която беше озаглавена „Игра за напреднали“, се описваше как правилно трябва да правят орален секс …Аз съм ги прибрал и нещо повече, аз ги изгорих“, обяснил пред телевизията директорът на математическата гимназия в града Евгений Иванов.

От регионалните здравни инспекции в Монтана, Видин, Кърджали и Хасково са отрекли пред bTV брошурата да е разпространявана в местните училища.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините