BG | EN

Брегът на Дунав при Русе е сериозно замърсен, констатира проверка

Снимка: Скрийншот БТВ

Цветни петна плуват по повърхността на река Дунав, а по брега са струпани пластмасови бутилки, боклуци и особена мазна субстанция. Между два неизползваеми шлепа и бреговата ивица на река Дунав са натрупани  дървесна маса и отпадъчна органична субстанция, показала проверка на РИОСВ, извършена по сигнал.

Замърсяването е след територията на бившият Комбинат за тежко машиностроене (КТМ), в посока гр. Мартен са установили експертите на Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) – Русе при съвместен оглед на място с представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и Изпълнителната агенция „Морска администрация“.

На проверката са присътвали и представители на оператори, които извършват дейност на площадката на КТМ. Те се ангажирали в кратки срокове да почистят замърсения участък от река Дунав, се посочва в съобщение на РИОСВ – Русе.

Взети са водни проби като резултатите се очаква да станат ясни до седмица.

За установеното замърсяване ще бъде информиран областният управител, тъй като бреговата ивица на реката е изключителна държавна собственост. В този район се зауства и канализацията на част от територията на Мартен, която няма собственик и оператор, тъй като е изградена при строителството на Комбината за тежко машиностроене в Русе, допълват от инспекцията.

Пред БТВ работещи в района казват, че проблемът е от години.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините