Братя Домусчиеви продават „Нова броудкастинг груп“ на собственика на „Виваком“

Кирил Домусчиев, Снимка: Скрийншот НОВА ТВ

„Адванс Медиа Груп“, дъщернo дружество на инвестиционния холдинг „Адванс Пропъртис“, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, води разговори с „Юнайтед Груп“, водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медиа в
Югоизточна Европа, за възможна продажба на най-голямата мултиплатформена медия в България – „Нова Броудкастинг Груп“, съобщиха от собственика на „Виваком“, цитирани от Mediapool.


„Потенциалната сделка зависи от успешното приключване на преговорите между страните, както и отсключването на обвързващ договор за покупко-продажба на дялове между тях и получаването на всички необходими одобрения от съответните регулаторни органи в България и чужбина“, допълват от компанията, която през юни 2020 г. официално прибави „Виваком“ сред активите си.

„Юнайтед груп“ започва дейност през 2000 г. като малка кабелна компания в Сърбия, но в следващите 12 години разраства сериозно бизнеса си с придобиване на други оператори и телекомуникационни активи.
През 2012 г. преструктурира бизнеса си, а от март 2019 г. става мажоритарна собственост на британската „БиСи Партнърс“. Другият акционер е Кей Кей Ар (KKR). Компанията с над 10 хил. служители има активи и в Словения, Босна и Черна гора.
След придобиването на „Виваком“ се заговори за интерес на „Юнайтед груп“ за придобиването на „Нова телевизия“ за трансформация на телекома и развитието и на дигиталните телевизионни услуги.

На същия модел залага и „Теленор“, чийто собственик – чешкият милиардер Петър Келнер, искаше да купи Нова телевизия и дори се беше разбрал с тогавашния й собственик MTG Group, но сделката не бе разрешена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с мотива наличие на господстващо влияние и възможност за злоупотреба. Сделката на Келнер бе развалена и същата бе сключена с „Адванс Медия Груп“, но този път КЗК не видя пречки за финализирането й.

Домусчиеви влязоха във владение на телевизията през през април 2019 г. и обявиха: „Ще инвестираме в ускорена модернизация на телевизията, в човешкия капитал и в създаването на все повече български продукции. „Нова телевизия“ ще бъде българска телевизия, подкрепяща българските сериали, филми и развлекателни програми!!!“.
Година и половина по-късно обаче телевизията ще има нов собственик.

Междувременно инвестиционният фонд на Келнер „ПиПиЕф“ (PPF) придоби собственика на бТВ и официално влезе в телевизията.

Mediapool припомня, че сделката на „Адванс Медия Груп“ и MTG Group бе за 185 млн. евро.
В портфолиото на „Нова Броудкастинг Груп“ влизат редица телевизионни канали. През октомври 2020 г. в медийната група се включи и свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия „Канал 3“. Миналата седмица бе съобщено, че от началото на 2021 г. тя става „Нова нюз“.
„Нова Броудкастинг Груп“ е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България. В нея работят 650 човека.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам