Бракониери застреляха черния лешояд, освободен миналата година край Котел

Черен лешояд
Илюстративна снимка: zoosnow от Pixabay

Дарен на България черен лешояд е прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от природозащитната организация „Зелени Балкани“. Видът е включен в Червената книга на България.

Лешоядът Ултрон е бил дарен на страната ни от белгийския зоопарк Планкендел, който е част от Европейската програма за размножаване на черния лешояд. Птицата е освободена миналата година край гр. Котел, а за нея са полагали грижи експерти от Фонд за дивата флора и фауна.

Черният лешояд е поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) от 2002 г. За завръщането на този вид в България от неправителствената природозащитна организация са работили 30 години. Той е изключително ценен за България и Европа, се разбира от съобщение, публикувано на сайта на „Зелени Балкани“ днес.

През тази пролет по време на завръщането на птицата в България лошо време и мъгла го приземяват в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсва полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, е подал данни, че нещо не е наред. Природозащитниците откриват птицата окървавена и с прострелни рани и незабавно я настаняват за интензивно лечение в Стара Закора, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота й дни наред. Въпреки усилията на ветеринарните специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и множеството положени грижи, птицата не е спасена. 

Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло, посочват от организацията.

По случая е образувана преписка и се води разследване от Окръжната прокуратура в Кърджали. Уведомена е и Регионалната инспекция по околна среда в Хасково.

От „Зелени Балкани“ се обръщат с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам