BG | EN

„Борисов 3“: Как се стигна до тази парализа

Даниел Смилов
Снимка: Личен архив/Фейсбук

Да балансираш между противоположности е голямо изкуство, в което Борисов постигна сериозни успехи през последните години. Но в един момент натрупването на компромиси води до парализа. Сега този момент май е дошъл, пише в коментар за  „Дойче веле“  Даниел Смилов:

България е държава на правителствената стабилност и на свободата на словото. Особено когато става дума за словото на премиера и на управляващите. То заслужено се лее отвсякъде.

Проправителствената преса на г-н Пеевски е само 5% (по изчисления на премиера), но бълва и дава под наем проправителствена продукция като за 95%. Това е така, защото например БНТ се сдоби с ново ръководство, което, без да е формално нечие притежание, започна да се държи така, сякаш е. А останалите големи сайтове и медии – с малки изключения – също традиционно страдат от тежкия Синдром на Странна Проправителствена Медийна Координация (ССПМК). Някой казва нещо от единия край и ехото мигновено го разнася до другия. Магия, заради която международните класации за свободата на словото редовно ни ощетяват.

ССПМК е най-силен, когато има ясен правителствен разказ. В този разказ добрият герой задължително е премиерът заедно с управляващото мнозинство, а лошият – опозицията. ССПМК се засилва тогава, когато правителството е стабилно – тоест, има перспектива за поне тримесечен живот. Когато тази перспектива изчезне, проправителствените независими медии и техните екстензии започват да се ослушват и оглеждат за нов политически патрон. Практиката дотук показва, че те се обръщат на 180 градуса още в мига, в който са разбрали, че властта най-вероятно ще се смени.

Две знакови интервюта

В момента ССПМК отслабва поради две причини. Първо, правителството „Борисов 3“ остана без голям разказ. И второ, замириса на избори. В такава ситуация пропагандната машина продължава да се върти, но за патрона ефектът е странен и на моменти дори комичен.

С подобни контрапродуктивни нюанси бяха наситени интервютата по Би Ти Ви на премиера Бойко Борисов и главния герой в борбата срещу корупцията Сотир Цацаров. Пред един резигниран водещ, чиято задача беше да покаже, че не само не му се прави партия, но направо му се иска да стане и да си излезе, двамата „големи“ в Борисовата държава имаха възможност да нарисуват епично платно на управленските си успехи.

Но картината се получи силно абстрактна и в умърлушено-кафява гама. Дори не стана ясно кой е добрият силен герой, който окончателно ще оправи нещата. Г-н Цацаров държеше да отбележи, че той е само една брънка в управленската верига, която е непрестанно саботирана от съда и парламента. Премиерът беше пощаден, но финансовият министър и този на екологията бяха споменати в контекста на широките прокурорски интереси.

Самата прокуратура работи като часовник според главния прокурор, но страда от един неизвестен досега дефект. По принцип е силно централизирана и дисциплинирана структура, но не и що се отнася до Варна. Там нещата се решават от местните прокурори, чрез нещо като пълна регионална автономия. А тези местни прокурори не смеят (чудно защо) да направят нищо по отношение на корупцията и най-вече по отношение на трибуквените групировки. И след интервюто продължи да лъха конструктивна неяснота по въпроса кой назначава главния прокурор и кой може да го разследва в случай на съмнения за злоупотреба с власт.

Какво каза Борисов

В своята изява премиерът Борисов постигна по-голяма прозрачност, но по по-маловажни въпроси. Така например се стигна почти до изясняване на темата за премахването на държавните субсидии за партиите – една глупава и популистка идея на домакинстващото шоу. Премиерът беше категоричен, че самият той е против, но въпреки това ще предложи подобна мярка. С ясното съзнание, че тя няма да бъде приета.

По повечето от останалите въпроси не можеше да се долови подобна яснота и категоричност на позицията. Дали легендарната г-жа Гинка ще вземе ЧЕЗ – това остана отворен въпрос. Да не говорим за строежа на АЕЦ „Белене“. Едно е безспорно: че имаме купени реактори за централата. Ако проектът ще е печеливш, би трябвало да си го построим или поне сериозно да участваме в него. Ако няма да е печеливш, тогава трябва да бягаме надалеч, защото към загубата от реакторите ще се добавят и още десетина милиарда евро. Официално не сме сигурни, че ще е печеливш и затова търсим друг да го строи. И бутаме нещата напред, докато мандатът изтече…

Може би е необходимо по-дълбоко и по-добронамерено вникване в позициите на двамата „големи“. Може би това би разкрило картина в не толкова кафяви краски. Но и тогава на платното ще липсва ясен, голям разказ за това, което се случва в България. Борисовото правителство е достигнало вододел, след който нишките, вплетени в досегашното управление, започват да се разплитат в различни посоки.

Нишка първа: Борисов, патриотът

След последните резили в „малката“ коалиция Борисов не може да си позволи да продължи с „патриотизацията“, защото това би му донесло само негативи. „Патриотите“ се превърнаха във воденичен камък, който Борисов трудно издържа. Назначаването на новия вицепремиер, чиято задача е да бъде доверен човек на Валери Симеонов в кабинета, илюстрира дилемите. Не е ясно има ли все още малка коалиция и доколко Сидеров е в нея. Правителството в момента е на малцинството и разчита на подкрепа от Марешки. Защо да плаща данък „патриоти“ в такава ситуация? Може би защото Марешки също е консерватор патриот, но е трудно да се каже дали това е аргумент в полза на „патриотизма“ или по-скоро контрааргумент.

Нишка втора: Борисов като патрон на борбата срещу корупцията

Двете последователни интервюта на премиера и „неговия“ главен прокурор може би са имали за задача да убедят публиката, че общата борба на двамата срещу „олигарсите“ е във вихъра си. 5% от медиите (на г-н Пеевски, който очевидно не влиза в групата на „олигарсите“) отдавна раздухват тази версия и дори видяха доказателство за нея в последния доклад на Еврокомисията. Но и след 15 доклада от Вселенската комисия тази версия пак ще звучи като виц в една страна, където прокуратурата не смее да води дела в североизточния ѝ край, а в останалата територия е напълно възможно да имаш медиен монопол с 5% от медиите или пък да си купиш ТЕЦ като почетен председател на партия, след като си получил милионен хонорар за хидроинженерство.

В този антикорупционен разказ има и вътрешно логическо противоречие. От една страна, ако главният прокурор гони само опозицията – най-вече горките бивши реформатори, тогава бутафорността на упражнението съвсем лъсва. Ако пък Цацаров подгони този, който сам си го е избрал, Борисов няма как да мине за антикорупционен герой. Предупредителните изстрели към Владислав Горанов са практическа демонстрация на концептуалните противоречия в тази нишка. С наближаването на изборите тези демонстрации ще се увеличават.

Нишка трета: Борисов, европеецът

Сдружаването с „Патриотите“ така или иначе увреди европейския образ на Борисов, а напоследък започна да го вкарва във все по-объркани сценарии. Правителственото рамо за Орбан, който подкрепя Груевски, който пък работи срещу националните ни интереси в Македония, е ясна демонстрация за тупика, в който попадаме.

От правителството изхвърча и единственият проевропейски „патриот“ – Симеонов (с цялата условност на тези етикети в случая). Ентусиазмът по отношение на новите руски газови проекти и търсенето на възможности да се дават още пари на руската страна по „Белене“ са също действия, които правят тезата „Борисов – гарант срещу руското влияние“ силно проблематична. Може би все пак ще купим американски самолети, което е и логично за страна – членка на НАТО. Но дори по такъв въпрос с ясен политически отговор все още има туткане и колебания, както и възможности за нови отлагания. Единственото, което поддържа правдоподобността на нишката „Борисов, европеецът“, е Корнелия Нинова. На нейния фон и Лавров изглежда проевропейски настроен.

Резултатът

Загубата на „големия разказ“ е основната причина за скандалите в кабинета „Борисов 3“. Какъвто и ход да направи, той започва да изпада във вътрешно противоречие. Да балансираш между противоположности е голямо изкуство, в което Борисов постигна сериозни успехи през последните десетина години. Но в един момент натрупването на компромиси води до парализа – накъдето и да мръднеш, нещо пада и се чупи. И то с много шум.

Тази парализа може да бъде прикривана известно време с медиен параван. Но и този параван се нуждае от правдоподобен разказ, за да е ефективен.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Даниел Смилов
Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Той е програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща и преподавател по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Кл. Охридски”. Даниел Смилов има докторати от Централно европейския университет в Будапеща (SJD, Summa cum laude, 1999) и Оксфордския университет (DPhil, 2003). Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence. Автор е на редица академични публикации на английски език в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика. Публикувал е и множество статии в българския печат и периодични издания.

Още от автора

Помпат страхове, за да не види българинът истината

Служебният министър на финансите вчера почти обяви финансовия крах на България. Всичко това има една- единствена цел – да накара хората да си мислят, че корупцията не е толкова важна, когато може държавата да се "счупи".

При Борисов инфлация не е имало? Математика за 3 клас.

Понеже няма как да защити опетненото си от корупция име, ГЕРБ мина в контраатака и извади глуповатото твърдение, че при Борисов не е имало инфлация. Проблемът е, че то влиза в челен сблъсък с математиката за трети клас

Красива, богата, привлекателна: България е на крачка от това

България има всички шансове да се превърне от Пепеляшката на Европа в красива, богата и привлекателна европейска държава. Какво я спъва? Ето кои са фундаментите, без които просперитетът...

Още анализи

Помпат страхове, за да не види българинът истината

Служебният министър на финансите вчера почти обяви финансовия крах на България. Всичко това има една- единствена цел – да накара хората да си мислят, че корупцията не е толкова важна, когато може държавата да се "счупи".

Стефан Кръстев: SLAPP делата са добре премислена стратегия за сплашване

Как през т.нар. SLAPP дела се упражнява натиск върху журналисти в България от страна на политици и бизнесмени, които искат да заглушат журналистически разследвания, както и случая "Медиапул",

При Борисов инфлация не е имало? Математика за 3 клас.

Понеже няма как да защити опетненото си от корупция име, ГЕРБ мина в контраатака и извади глуповатото твърдение, че при Борисов не е имало инфлация. Проблемът е, че то влиза в челен сблъсък с математиката за трети клас