BG | EN

Борисов разпореди “Джи Пи Груп“ да бъде извадена от конкурси с еврофинансиране, фирмата се отказа от тунела „Железница“

Снимка: podtepeto.com

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) спиране на участието на фирма “Джи Пи Груп“ в конкурси за пътни проекти с еврофинансиране, като причината е разследването срещу компанията.

Пред журналисти днес Бойко Борисов е подчертал, че претенциите му към строителните компании винаги са били да работят качествено и в срок: „Моята политическа воля стига до там всеки, който е заподозрян и тече разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата и невинността ако е такъв, или обратното“, заявил Борисов.

Освен това министър-председателят разпоредил да се направят проверки на всички пътни ремонти, извършени от компанията, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

„Проверките трябва да са навсякъде“, категоричен бил премиерът: „Ако някой си бърка сместа на асфалта не така както трябва, а има фирми за надзор, има компетентни органи, които получават заплата за това и са го проспали, прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора“. Премиерът е заявил това при посещението си в Мулдавския манастир край Асеновград днес. Борисов разпоредил на шефа на АПИ  Светослав Глосов да се извършат проверки на работата до момента на “Джи Пи Груп“. Когато има съмнения за злоупотреби, а тече разследване, трябва да се прилагат подобни мерки.

Пред БНР Глосов е уточнил, че в момента “Джи Пи Груп“ участват в проект по линията на трансграничното сътрудничество за изграждане на пътя от Кърджали до новия граничен пункт до Рудозем. „Този договор не може да бъде прекратен“, подчертал Глосов, но допълнил, че ще има допълнителна проверка на фирмата – на две други нейни участия в изграждането на инфраструктурни обекти. “Джи Пи Груп“  имали спечелен търг, който се обжалва от страна на друга фирма. Става въпрос за тунела на Железница. Участвали са и като консорциум в поръчка, която все още е на етап преглед на технически предложения.

В информация, публикувана в Дневник се посова, че строителната фирма „Джи Пи груп“ участва в две обединения от фирми, които строят метрото по третата линия в проекти за над 200 млн. лева.

По-късно днес, в позиция, изпратена до медиите, ръководството на „Джи Пи Груп“ заявява, че се отказва от строителството на тунела Железница на магистрала „Струма“, известен като най-дългият тунел в България.
„В така манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации, е достойно в името на бранда „Джи Пи Груп“ да депозираме пред Aгенция „Пътна инфраструктура“ отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница. Това е в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност“, пояснили от „Джи Пи Груп“.

От Столичната община са уточнили пред „Дневник“, че към момента нямат постъпило официално искане „Джи Пи груп“ да бъде извадена от всички проекти, които осъществява на територията на столицата.

Изданието припомня, че в началото на седмицата прокуратурата обяви, че е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около строителната фирма „Джи Пи груп“ във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта „Биволъ“ за злоупотреба при разходване на евросредства.

В средата на септември Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) проверка на публикация в „Биволъ“, във връзка с която двама журналисти – български и румънски, бяха задържани край Радомир, докато работят по разследване за корупционни практики на „Джи Пи груп“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините