„Борисов ми поръча“ – въпреки, че е в опозиция ГЕРБ ще вкара Пловдив в нови дългове

Borisov Zdravko Dimitrov
Кметът на Пловдив Здравко Димитров (вляво) и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (в средата) на партийна среща В Хисаря
Снимка: „Под тепето“

Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще внесе на сесията на Общински съвет утре предложение за изтеглянето на нов заем, което според самият него е съгласувано с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Сумата е 50 млн. лв. с ДДС и ще се използва за довършването на двата стадиона на „Локомотив“ и „Христо Ботев“ с по 12 млн. лв. с ДДС, изграждане на нов плувен комплекс с 50-метров басейн за 20 млн. лв. и реконструкция, ремонт и обзавеждане на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина – 6 млн. лв.

Това се разбира от публикация на Радио Пловдив, в която Димитров е цитиран да казва, че предложението за нов заем е съгласувано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Преди десетина дни Борисов препоръчал на Здравко Димитров да пренасочи средства от един от важните за инфраструктурата на Пловдив и вече започнат обект – пробива под т.нар. „Водна палата“, за довършване на стадиона на футболен клуб „Ботев“.

В предложението на пловдивския кмет към общинските съветници се казва, че обектите трудно биха могли да се реализират и финализират без осигуряване на алтернативни приходоизточници. Затова с поемането на дългосрочен общински дълг от Фонд за устойчиво градско развитие или други банкови институции трябвало „да се осигури финансова стабилност чрез балансирано разпределение на дълга през годините“, а в краткосрочен план щели „да бъдат завършени посочените в настоящото предложение – значими за Пловдив обекти, които да се ползват от гостите и гражданите на града“.

„Това решение не е ново, каза Здравко Димитров. Още миналата седмица ви казах, че водя преговори. Че имам идеи. Но не исках предварително да се знае, защото има хора, които пречат на развитието на Пловдив. Бях в преговори с финансови институции дали има възможност да инвестират в двата стадиона и в плувния комплекс, и съответно спортния диспансер”, казва пред местното издание „Под тепето“ кметът Димитров.

Той щял да писка да бъде сформирана комисия от общински съветници , които да определят коя финансова институция да отпусне въпросните 50 млн. лв. Тогава щяла да стане ясна и лихвата по евентуалния бъдещ нов дългосрочен общински заем.

Преди две седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публично препоръча на пловдивския кмет и на общинските съветници от партията да свикат извънредна сесия на Общинския съвет и да пренасочат пари от пробива пад „Водната палата“ за завършването на стадион „Христо Ботев”.

„Надявам се на една извънредна сесия да вземете това решение, каза тогава Борисов. Претрансформирайте го през Фонда на фондовете или както си прецените. Както съм обещал, в Пловдив ще се играе финал на някоя от големите купи така, както заслужава града. Ако бяхме на управление, това щяха да бъдат целево включени пари, но сега ще трябва да трансформираме пари на данъкоплатците”, обясни тогава Борисов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам