BG | EN

Борисов президент? Тази перспектива придобива ясни контури

Бойко Борисов Снимка: Скрийншот от видео, публикувано от пресцентъра на ГЕРБ във „Фейсбук“

За иситаната“ препубликува коментар на Александър Андреев от „Дойче веле“.

Той вече се държи като президент, но в тези горещи политически месеци това сякаш остава незабелязано.

Бойко Борисов помирява и обединява, говори благо и бащински с народа, гледа да заема консенсуални позиции, но по ключовите въпроси (да ги наречем „евроатлантизъм“) е стабилен като калифорнийски дъб.

Борисов се готви за президент?

Да, за перспективата България някой ден да осъмне с президент на име Бойко Борисов се е говорило многократно в недалечното минало – още преди Росен Плевнелиев и Румен Радев. Но днес тази перспектива започва постепенно да придобива съвсем ясни контури.

Макар че от време на време ръмжи към партньорите си в правителството, Борисов очевидно работи за неговото оцеляване. Защото това оцеляване е в негов интерес не само краткосрочно (за това вече е писано и приказвано достатъчно), но и с прицел към 2026 година, когато на креслото на Румен Радев ще седне друг.

Ако на следващите президентски избори сътрудничеството с „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) и новоразцъфналата дружба с ДПС все още са на дневен ред, тогава една Борисова кандидатура би имала сериозни шансове за успех. Не само защото той самият и неговите верни „Граждани за европейско развитие на България“, заедно с ДПС, биха си получили традиционната значителна електорална подкрепа, но и защото за ПП-ДБ излизането на Борисов от орбитата на оперативната, правителствена политика би донесло както облекчение, така и много повече простор за действие. Понеже едно е над теб да висят неговата дебела сянка и горчивите спомени за тихомълком приключилата борба срещу „системата Борисов“, друго е да взаимодействаш с прагматични политици от втория ешелон на ГЕРБ: с тях хем можеш много по-лесно да се разбереш, хем не се налага да отговаряш за разни скелети, скрити в масивния дъбов гардероб.

Впрочем почти същото важи и за международните съюзници в най-широк смисъл: за НАТО, за ЕС, за ЕНП, за Вашингтон, Берлин, Париж. Едно такова обобщение е леко схематично, но в офисите, където се твори евроатлантическата политика, също навярно биха се зарадвали, ако Бойко Борисов паркира на безобидния президентски пост в София и отвори пътя в оперативната политика за по-млади и необременени хора, които говорят европейски езици не само в буквалния, но и в преносния смисъл.

Недосегаем за евентуални юридически атаки?

На следващите президентски избори Бойко Борисов ще бъде на 67 години – една направо златна младежка възраст, ако направим сравнение с различни други лидери от последното десетилетие, които се кандидатират и управляват на 70+ години. И не е изключено в неговата политическа глава да се върти мисълта за два президентски мандата, които би приключил на 77-годишна възраст, оставайки дотогава недосегаем за евентуални юридически атаки.

И накрая: в момента, за добро или зло, на политическия терен в България сякаш не се вижда друга фигура, която хем да флиртува така умело с народния наратив, хем да бъде в състояние да събере достатъчно партийно-политическа подкрепа за една президентска кандидатура. И нека не забравяме любимата автореклама на Бойко Борисов: че (почти) винаги печели изборите. Да не забравяме и сръчността му като политически търговец. Но, разбира се, до 2026 година има още много време.


Александър Андреев е автор на „Дойче веле“ от 1990 година и редовен коментатор на актуалните политически и обществени събития в България и Европа. Той е журналист, преводач и писател. Автор е на ДВ от 1990 г., а от 1991 г. е редактор в медията. В периода 2008-2022 г. завежда Българската редакция. Носител е на голямата журналистическа награда „Робер Шуман“ на Европейската комисия в България през 2008 година и на многобройни други журналистически награди.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Върховният административен съд ще реши да касира ли избора на съветници в Каварна

Решението на Административния съд в Добрич, с което изборите за общински съветници в Каварна бяха определени за недействителни, е обжалвано в законовия срок от един от общинските съветници от листата на ГЕРБ.

Промените в Конституцията бяха приети на първо четене със 164 гласа

"За" гласуваха 164 депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, въздържали се нямаше, "против" бяха 66 - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Емилия Данкова от „За истината“спечели наградата „Червена линия“ за регионална журналистика

Емилия Димитрова - Данкова - главен редактор на регионалното издание "Севлиево онлайн" и автор на "За истината" спечели тазгодишната награда „Червена линия 2023 – награди за журналистика срещу корупцията“ в категория "Регионална журналистика".

Още анализи

Защо всичко сякаш се върти около Пеевски: теории и факти

"Защо националните телевизии се чувстват длъжни да коментират всяка дума на г-н Делян Пеевски? В крайна сметка имаме ясен случай на несъразмерни претенции за внимание и власт от страна на една партия и нейния лидер, които не само нямат достатъчна политическа тежест, за да подплатят тези претенции, но носят и огромен корупционен багаж", пише в анализ за "Дойче веле" Даниел Смилов.

Снегът ни затрупа: къде е големият проблем

Снегът пак ни изненада" е израз, който всеки българин разбира. Аксиома е - нещо като "влаковете в България винаги закъсняват", "нямам дребни да върна", абе, изобщо "българска работа".

Полет над кукувиче гнездо и логиката в политиката

В "лудницата" обикновено всичко е логично, ако се вникне в начина на мислене на пациентите. И понякога, както в "Полет над кукувичето гнездо" на Кен Киси или в "Пилето" на Уилям Уортън, пациентите се оказват по-здравомислещи и по-човечни, отколкото лекарите и надзирателите. Или пък просто се правят на луди.