Борисов пак тръгна на обиколка в Делиормана

Бившият премиер премина необезпокоявано по незавършения и неоткрит за движение участък на магистрала „Хемус“ между Търговище и Шумен.

Плътно до Борисов на много от снимките стои Илтер Бейзатов (вдясно) щастливо усмихнат.
Снимка: Фейсбук профил на Бойко Борисов

След като беше поизчезнал от общественото полезрение, през последните дни Бойко Борисов отново тръгна по българските села и паланки. Вчера бившият премиер направи рейд по неоткрития за движение участък на магистрала „Хемус“ между Търговище и Шумен, докато известната като „Севда ТВ“ както винаги излъчваше на живо във фейсбук разсъжденията на Борисов за служебното правителство и други дразнещи го личности. Жители на Шумен коментираха в социалните мрежи, че след като Борисов се движи свободно там, явно вече има достъп за всички граждани по магистралата до Търговище и също могат да пътуват по новия участък, макар и да не пуснат официално в движение.

След това Борисов пак обиколи любимия си Делиорман в компанията на шуменския депутат от ГЕРБ Илтер Бейзатов, син на един от най-близките му хора в региона – Бейзат Яхя и негов личен преводач при последната му среща с Ердоган.

Рейдът е завършил във село Ясенково, показват десетки снимки, публикувани в профила на Борисов във фейсбук.

В село Ясенково бившият премиер е бил посрещнат на мегдана, подготвен като за сватба с дълги редици маси и пейки
Снимка: Фейсбук профил на Бойко Борисов

Ясенково е второто по големина село в Шуменска област, с малко под 2000 души население, от което 85 % се самопроделят като турци, според последното официално преброяване. Районът около Венец е стара депесарска крепост, „сърцето на ДПС“ в Делиормана, както я наричат хората на Доган. Тази крепост обаче почти падна на последните избори, след като Бейзат Яхя открито мина в лагера на ГЕРБ. Яхя е бивш активист на ДПС именно от Венец и беше дългогодишен председател на общинския съвет там. Известен като един от най-силните хора на Доган не само в икономически, но и в политически план, до 2019 г. той дърпаше конците в целия Североизток. За тази силна позиция му помагаха и близките отношения с Борисов, когото той посрещаше в любимото му ловно стопанство Паламара.

През 2019 г. обаче Яхя беше изключен от ДПС заради колаборацията му с ГЕРБ. Не че дотогава хората на Доган не знаеха за това, но на местните избори Яхя решил да направи сина си кмет на Венец, обаче не успял да се пребори с дългогодишната кметица, обясняват активисти на Сокола.

Преминавайки в ГЕРБ, синът на Яхя веднага беше сложен на челната втора позиция в депутатската листа за парламентарните избори на 4 април. Естествено, избутването напред на човек от Венец, при това доскорошен активист на ДПС, изобщо не се посрещна добре от активистите на ГЕРБ в Шумен. Ропотът им обаче остана глух и под сурдинка, никой не посмя да постави въпроса на висок глас и пред обществото. Тихомълком някои от кандидатите в листата се надяваха да изместят Илтер Бейзатов от второто място чрез преференции. Той обаче ги изненада, като направи такава смазваща преференциална кампания, че без малко да събуди и прокуратурата.
Класически стана примерът от село Вълнари, където от 401 бюлетини за ГЕРБ, цели 400 бяха с преференция за Бейзатов. В крайна сметка, синът на Бейзат Яхя събра близо 7000 преференциални гласа в региона, което го нареди сред националните рекордьори по преференции.

Как цяло село в Делиормана гласува с преференция за един кандидат – тук

След което водачът на листата на ГЕРБ, бившият просветен министър Красимир Вълчев, услужливо влезе в парламента от друг регион и отстъпи мястото на Илтер Бейзатов. Упражнението се повтори и на изборите на 11 юли, а явно Бейзатов ще бъде и следващият шуменски депутат на ГЕРБ, ако се съди по демонстрираните близки отношения с Борисов. Самият експремиер пък при предишния си рейд в Делиормана посети именно знаковото село Вълнари, осигурило известните преференции.

Но докато Вълнари все пак е във владяната от ГЕРБ община Никола Козлево,

сега Борисов влиза директно в традиционната крепост на ДПС – община Венец.

Проследихме как са гласували жителите на село Ясенково, община Венец, на последните парламентарни избори през април и през юли.

Оказва се, че гласовете в Ясенково, които преди години бяха 90 % за ДПС, сега са разделени почти по равно между ДПС и ГЕРБ. И разбира се, почти всички гласове за ГЕРБ са с преференции за втория в листата Илтер Бейзатов.

Ето как са гласували хората от Ясенково в трите секции, които са разкрити в селото.

При изборите на 4 април – равенство между ДПС и ГЕРБ, Илтер Бейзатов рекордьор по преференции

На парламентарните избори на 4 април гласовете за ДПС и ГЕРБ в селото са почти изравнени, като хората на Доган вземат лека преднина, което си е провал за такава стара крепост на ДПС. Кандидатът на второ място в листата на ГЕРБ Илтер Бейзатов пък обира около 80 % от подадените за партията бюлетини. Трябва да се отбележи, че на 4 април от близо 1000 гласували избиратели в Ясенково, само един се е възползвал от машинния вот. Всички останали са гласували с хартиени бюлетини.

В секция 313 са гласували 320 избиратели от общо 746 по списък. Гласовете се поделят почти по равно между ДПС – 148 и ГЕРБ – 139 бюлетини. На 113 от бюлетините на ГЕРБ са отбелязани преференции за Илтер Бейзатов. Все пак има пуснат един мажоритен глас и за водача на листата, както и 3 гласа за последния в бюлетината на ГЕРБ. За БСП в тази секция са подадени 6 бюлетини. Тук е и единственият машинен вот в селото на тези избори.

В секция 314 са гласували 359 от общо 900 избиратели. Всички бюлетини са хартиени. Гласовете между двете големи сили отново са на кантар: 164 за ДПС и 159 за ГЕРБ. Илтер Бейзатов получава 119 преференции. В секцията има и 12 бюлетини за БСП, 2 за Воля, по една за още няколко партии.

В секция 315 са гласували 386 избиратели от общо 838 по списък. Нито един не е гласувал машинно. Тук разликата между ДПС и ГЕРБ е по-очевидна. ДПС са получили 193 гласа, а ГЕРБ – 132. От бюлетините на ГЕРБ почти всички – 111, са с преференции за Илтер Бейзатов. В секцията има и 13 бюлетини за БСП, по 1 – 2 гласа за ИСМВ, Атака, Воля, ИТН.

При изборите на 11 юли – ДПС увеличава преднината си, преференциите на Бейзатов падат наполовина

На изборите на 11 юли ДПС увеличава преднината си пред ГЕРБ, макар че на места силите остават
почти изравнени. Във всички секции се гласува машинно, а преференциите за Бейзатов падат наполовина.

В секция 313 са гласували 298 избиратели от общо 727 по списък. С най-много гласове е ДПС – 150,
следва ГЕРБ със 128 бюлетини. Единична гласове са подадени за още три-четири партии, като ИТН, Българско лято, БСП и ИСМВ.

От пуснатите за ГЕРБ 128 бюлетини, 66 са с преференция за Илтер Бейзатов. Никой друг от листата на ГЕРБ не е получил преференции в тази секция.

В секция 314 са гласували 317 избиратели от общо 913 по списък. Гласовете отново са разделени основно между ДПС – 184 и ГЕРБ – 105. Освен за тях, има подаден по един глас за Атака, ИСМВ, Българско лято, ИТН и дори един глас за демократите.

Преференциите отново са в листата на ГЕРБ и отново са за втория – в тази секция Бейзатов получава 78 преференции от общо 105 бюлетини за партията. Тук все пак има и два гласа за други двама кандидати в листата на ГЕРБ.

В секция 315 са гласували 328 избиратели от общо 839 по списък. Тук ДПС води по-убедително – с 212 гласа, следва ГЕРБ с 87 гласа. Преференциите за Илтер Бейзатов са 49, има по някой глас и за други трима кандидати от листата на ГЕРБ.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам