Борисов обмисля да си тръгне, но правителството да завърши мандата си

Аз съм готов по всяко време да си тръгна, каза Борисов пред актива на ГЕРБ
Снимки: пряко предаване във Фейсбук профил

Премиерът Бойко Борисов заяви готовност да се оттегли от поста по всяко време, но правителството да остане, за да довърши мандата си. Това каза Борисов пред съпартийците си по време на Национална конференция на ГЕРБ, която се проведе на открито в София Тех парк и приключи точно за час. Подписали сме коалиционно споразумение с Обединени патриоти и СДС и там пише, че ще изкараме мандата, каза Борисов.  Пред актива на ГЕРБ той сподели и намерението си да се посвети на партийна работа, и „да стегне структурите“.

„Един ден повече не бива да стоим в управлението, ако хората не ни искат“, каза Борисов, на фона на продължаващите вече месец протести с искане за оставката на кабинета и главния прокурор Иван Гешев.

„Аз съм готов по всяко време да си тръгна. Правил съм го и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение. Не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците, не съм Радев да се радвам, когато затварят кръстовища. Ако ние сме толкова силни и единни, колкото казвате, какъв е проблемът да има служебно правителство“, каза още Борисов. Той допълни, че ще продължи разговорите с „Обединени патриоти“ и ще им предложи варианти: „Включително вариант аз да си тръгна и да продължи правителството“.

Борисов призна, че трябва да се поработи със структурите, защото на места има дерибеи, където той трябва да се намеси и да промени нещата. Има много работа в партия ГЕРБ и масовите обвинения към нас са прави, каза още той.

Подписали сме коалиционно споразумение и там пише, че ще изкараме мандата, обясни Борисов пред съпартийците си:

Поел съм ангажимент иначе още днес щях да кажа датата, на която подавам оставка.

Трябва да осигурим стабилността, каза той. Министър-председателят отчете успехите на правителството, но призна, че усеща напрежение в обществото.

„Защо избрахме Техно парк – тук е най-видимо за 10 години какви промени се направиха от едни казарми… Какво направихме с нашите коалиционни партньори през тези години? Какво друго биха могли да ни покажат нашите опоненти, като алтернатива на това?! Да повтарям пак, че морето ни е най-чисто, да изброявам магистралите… да сега могат да отидат да ги блокират, ама преди нямаше какво да блокират…„, каза Борисов пред събралите се под жаркото слънце партийци и коалиционни партньори. Борисов заяви още, че винаги сме били „в двойката или тройката на най-бързо развиващите се държави по Евростат и други.“ И отбеляза, че сме се справили най – добре с пандемията и най-бързо.

„Аз съм най-проверяваният политик в България през всичките тези години. Усещам напрежение в обществото заради исканото чувство за справедливост. Единственото, което не сме направили да издигнем кандидат за главен прокурор. Не моя подпис стои под указа на президента Радев за назначаване на главен прокурор, а неговият.“

„Ние не вярваме на Радев, но не ни е страх от служебно правителство“, добави Борисов и предупреди, че без Народно събрание не може да се удължава извънредното положение, не може да се вземат заеми, не може да се приемат нови закони, не може да има актуализация на бюджета, няма да има нов бюджет и
заплати и пенсии. Ако се открие ваксина, само парламентът може да ратифицира споразумение, за да се купи, продължи премиерът. Допълни и че Народното събрание трябва да приеме промените в Изборния кодекс, които да гарантират честни избори, включително и машинно гласуване.

„Ние с ДПС не сме правили коалиция, няма и да правим, както и с БСП. Нашите партньори са ВМРО и СДС“, продължи Борисов и попита дали Христо Иванов си дава сметка, че връща на власт тези, срещу които се обявява.
„Ние няма да допуснем такива коалиции“, декларира Борисов, чието управление е възприемано като инструмент за прокарване на икономическите интереси на ДПС.

В края на изявлението си премиерът призова симпатизантите да не отговарят на провокациите.

Каракачанов: Избори ще има, когато е по Конституция

В същото време коалиционният партньор и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза пред симпатизантите на ГЕРБ, че „избори ще има тогава, когато е по Конституция“.
„Част от тези, които искат да ни управляват отново, 20 и няколко години жертваха държавата в името на своите интереси, днес отново са готови да хвърлят държавата в хаос, само да се докопат до властта“, каза Каракачанов.
Председателят на СДС Румен Христов коментира, че предстоят избори и тези избори трябва да бъдат спечелени отново от десницата.

Преди началото на конференцията се разбра, че ръководителят на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова напуска работата си в Министерския съвет. Пред Свободна Европа тя е заявила, че рокадата се наложила заради „подготовката на партията за предстоящите парламентарни избори“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам