BG | EN

Борисов е предложил субсидии на „Фолксваген“ ако изберат България

Правителството е предложило да осигури на „Фолксваген“ държавни субсидии в случай, че автомобилният гигант избере страната ни за новия си завод в Европа. Това става ясно от публикация в германския вестник „Ханделсблат“. В статията се съобщава също, че България все още участва в съревнованието за избор на локация за завода.

Според немското издание премиерът Бойко Борисов е оментирал „в писмен вид“, че инвестиционния риск в България е най-нисък в региона, което прави от страната ни добър избор. Според премиера подобен проект щял да окаже положително въздействие за цяла Източна Европа. Той е изтъквал като предимства на България данъчната система, добрите бизнес отношения с Германия, транспортните връзки и ниската цена на труда.

„Българското правителство предложи на „Фолксваген“ възможно най-голямо държавно подпомагане, спазвайки законодателството на ЕС“, е написал Борисов в коментара си до „Ханделсблат“.

Според интервю на изпълнителния директор на „Фолксваген“ за България Любомир Станиславов за вестника по време на среща между Борисов и представители на концерна, той е заявил, че ще направи „всичко възможно“ за получаването на инвестицията. Според Станиславов, ако немският автомобилен производител стане първия подобен инвеститор в България, компанията ще се ползва от ексклузивен статут.

Статията в „Ханделсблат“ за първи път потвърждава, че България е потенциална локация за завода на автомобилния концерн. Теренът, който ще бъде предложен на „Фолксваген“ е бившия металургичен комбинат „Кремиковци“. В момента той е собственост на Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижима собственост „Соравия“. Информацията е била потвърдена от архитект, участвал в подбиране на потенциална нова локация.

Решението за това, къде ще се намира новият завод на „Фолксваген“ в Европа ще бъде взето от Надзорния съвет на компанията през септември. Според министър-председател на Долна Саксония Щефан Вейл решението ще бъде подчинено на икономическите реалности и няма да бъде повлияно от политически интереси.

За изграждането на бъдещият завод ще са необходими около 18 месеца, а стойността на проекта е 1,5 млрд. евро.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините