BG | EN

Борислав Сарафов бил доволен от разследването на случая „Дебора Михайлова“

Дебора Михайлова (18 г.) и Георги Георгиев (26 г.) обвинен за нападението й в края на юни т.г.
Колаж: „За истината“

„Прокуратурата тръгна лошо по това дело (за нападението над Дебора Михайлова в Стара Загора, бел. ред.), но се поправи“. Това е заявил изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов по време на неофициален разговор между прокурори от цялата страна и ресорни журналисти.

Среща се е състояла в учебната база на прокуратурата „Чигов чарк“, където представители на Националното междуведомствено звено на Прокуратурата, МВР и ДАНС са отчели резултатите от съвместната си дейност по време на проведените местни избори.

Досъдебното производство за нападението срещу 18 годишната Дебора Михайлова се води срещу 26 годишния Георги Георгиев от Стара Загора, на когото са повдигнати три обвинения – за закани за убийство, за принуда и за причиняване на средна телесна повреда. По време на нападението, извършено на 25 юни т.г. Михайлова бе жестоко малтретирана и наранена по тялото с макетен нож, а част от косата й напълно обръсната. 

Според публикации в медиите Борислав Сарафов се похвалил пред журналистите с напредък в разследването на различни престъпления и сред тях откроил случая с Дебора, който предизвика вълна от обществен гняв и настояване за бързото му приключване и възмездие за извършителя.

С разрешението на Сарафов, районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова обявила, че разследването е финализирано и предстои предявяване на материалите по делото, както и внасянето на обвинителния акт в съда.

„Нужните доказателства са събрани, започнахме да предявяваме материалите на защитниците“, пише „Дневник„, цитирайки Борислав Сарафов.

Събраните доказателства по време на разследването

Според „Дневник“, прокуратурата е установила, че нараняванията по тялото на Дебора са били предумишлени и за извършване на престъплението е имало предварителна подготовка. Тя се  изразява в снабдяването на Георги с маска, два броя латексови ръкавици и машинка за подстригване, която обаче не е намерена от разследващите, и макетният нож, който пострадалата е виждала и преди в приятеля си и разпознала като негов – както се вижда все

„сериозни“ улики на обвинението.

В публикации по темата на „24 часа“ и „Клуб Z“ също са посочени обстоятелства, които според разследването потвърждават по неоспорим начин, че извършителят на престъплението е Георги Георгиев. Изданията посочват, че Дебора категорично познала приятеля си от репликата „Аз съм“, която чула по домофона, въпреки показанията на Георги, който отрича да е бил в нощта на престъплението в дома й и въпреки, че там

не са открити биологични следи от него.

Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова се позовава на разпит на шофьора, който свидетелства, че в нощта на престъплението е закарал Георги от селото му Братя Кунчеви в Стара Загора и го е върнал обратно, което доказвало, че деянието е напълно предумишлено, но не уточнява дали в кадрите от общинските видеокамери, се виждат един или двама души и разпознава ли се категорично Георгиев. А „Дневник“ и „Клуб Z“ споменават и за следствен експеримент, при който е бил проследен маршрута, средната скорост и трафичните данни от мобилните телефони, за да се установи движението на автомобила във вечерта на нападението.

Оставяме настрана колко убедителни са събраните улики и доказателства за вината на Георгиев на базата на работата на 19 вещи лица и разпити на свидетели.

Но е несериозно да се твърди, че е изготвен обвинителен акт, преди да бъдат предявени материалите на обвиняемия и на неговата защита,

заяви пред „За истината“ Валентин Димитров – един от адвокатите на Георгиев, който дори не коментира какво изисква следствената тайна. Той обаче е категоричен, че нито досега, нито в следващите дни до 15 ноември, когато в Окръжния съд в Стара Загора ще се гледа делото за мярката за неотклонение на техния довереник, тези материали не могат да бъдат предявявани.

Двамата защитници са призовани за тази цел от прокуратурата на 16 и 17 ноември.  Затова Димитров коментира изявлението на прокурор Таня Димитрова като

абсолютна проява на предубеденост,

тъй като това означава, че предварително е взето решение да не се уважават каквито и да е било доказателствени искания на обвиняемия и неговите адвокати.

“Нещо повече – обвинителният акт се изготвя едва след като разследването приключи, материалите бъдат предявени и бъде дадена възможност на обвиняемия и защитата му да направят своите доказателствени искания, а на наблюдаващите прокурори – да вземат решения по вътрешно убеждение дали да ги приемат или не и едва тогава да преценят дали да повдигнат обвинение в съда с обвинителен акт, дали да прекратят делото или да го върнат за доразследване“, обоснова твърдението си адвокат Димитров като се позова на Наказателно-процесуалния кодекс. И завърши коментара си по случая с думите, че „подобна изява на районния прокурор показва грубо вмешателство във вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори и опит за предрешаване на делото на досъдебна фаза“.

Опитът чрез медиите да им оказва натиск на всяка цена да внесат обвинителния акт, за който дори се твърди, че е вече готов, е скандално погазване на разпоредбите на НПК и издава некомпетентност и непрофесионализъм,

категоричен е един от адвокатите на обвиняемия по случая „Дебора“. Затова защитата ще поиска от главния прокурор да бъде извършена смяна на подследствеността и отвод на прокурорите заради предубедеността на районния прокурор Таня Димитрова.

А „За истината“ ще продължи да следи развитието на случая и в следващите му етапи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Вяла кампания, липса на послания и отегчени избиратели

Както е видно за изборите – парламентарни и европейски се говори само в телевизионните студиа и то предимно за вторите.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Казусът с осъдения за купуване на гласове съветник от Стара Загора отново влиза в местната избирателна комисия

Общинската избирателна комисия в Стара Загора отказа да прекрати пълномощията на Янко Янков като общински съветник. 

Още за новините

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.

Граждански организации с остра реакция към европосланиците за срещата с Делян Пеевски

Въпреки продължаващите критики на ЕС по отношение на върховенството на правото и ефективната борба с корупцията в Република България, тези две сфери продължават да са също толкова проблемни, колкото преди десет или двадесет години.