Бойко Рашков: 30-40% авансовите плащания за АМ „Хемус“ са отивали в ГЕРБ

На 5 ноември т.г. Бойко Рашков представи нередностите, открити при сторителството на АМ „Хемус“.
Снимка: скрийншот от видео на живо

Около 30-40 % от парите, преведени авансово за строежа на лотове на магистрала „Хемус“ на някои от фирмите,
които са се представяли като строители на магистрали, са насочвани към партия ГЕРБ, заяви вътрешният министър Бойко Рашков след разпита му в Софийска градска прокуратура днес.

Той бе извикан на разпит след като заяви в интервю за БНР, че няма съмнение къде са отишли милионите. Сега Рашков каза „Между 30 и 40% са се насочвали към една политическа партия, прокуратурата поиска да я кажа, това е политическата партия ГЕРБ“.

Министърът обясни, че след като е получил призовка, е длъжен да се яви, защото такова задължение има всеки гражданин. Пред прокурора той не споменал конкретни имена, защото било задача на разследващите да установят кои са хората. Обяснил му обаче, че няма доверие на прокуратурата.

Рашков каза още, че ако се задълбочи и разкрие още подробности, няма съмнение, че те ще „изтекат“ към бившия премиер Борисов. „А Борисов в един момент нищо чудно да стане мишена на прокуратурата“, коментира той.

По думите на Рашков, изтичането на пари, отпуснати за строителство на магистрали, не е от вчера и това се е случвало още от 2018 г.

Министърът разкритикува прокуратурата, че не обръща внимание на други материали, които е получила от МВР със становища за започване на досъдебно производство. Още преди два месеца те били изпратени на прокуратурата с мнение да се образува дело. Отговор обаче досега нямало.

От своя страна ГЕРБ обявиха, че за пореден път Рашков „лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателества за тях“ и ГЕРБ ще го даде на съд.

„Бизнесът фалира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, доходите на пенсионерите се оказаха по – ниски от обещаните, а Рашков за пореден път се опитва да отклоно общественото внимание от проблемите на деня, с активни мероприятия, защото така му е наредил началникът му Румен Радев“, се казва в позицията на партията.

Вътрешният министър Бойко Рашков беше призован за разпит по делото за пране на пари, по което обвиняем е футболният съдия Борислав Колев. За него МВР твърди, че главно действащо лице в създаването на мрежа от фирми-бушони, чрез които са били източени над 53 млн. лв., отпуснати за строителството на магистрала „Хемус“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам