BG | EN

Бойко Борисов: Има хиляди консули като Пламен Георгев

Бойко Борисов – Министър-председател
Снимка: Government.bg

„Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика“. Това каза днес премиерът Бойко Борисов в отговор на жулналистически въпроси по време на откриването на разширения завод на „Кока кола“ в Костинброд.

„Така че не виждам за консул, които вие не можете да изброите никъде консулите в Европа, просто явно това е някаква поръчка, защото една седмица, ето днеска откриваме поредна инвестиция – двеста милиона са тук“, продължи обосновката си за назначаването на Георгиев министър – председателят.

Пред журналистите, присъствали на откриването на завода Борисов отговори и на въпрос за критиките, които президентът Румен Радев отправи към управлението на страната.

В отговор на коментар, че нивото, на което Георгиев владее испански език не е високо, Борисов каза: „Има достатъчно езикова подготовка. Вие не можете да изброите консулите в Европа“.

Верен на тона си към Би Ти Ви от последните месеци, попитан как ще убеди хората в правотта на избора си при назначаването на Пламен Георгиев за консул във Валенсия Борисов каза: „Нямам намерение да ви убеждавам вас, вие сте убедени по друг начин. В знак на уважение към медията ви. Взехме решение. Изпратихме го консул. Хиляди такива консули има“, допълнил Борисов.

Един от евентуалните отговори на въпроса защо кабинтът положи толкова усилия, за да спаси Пламен Георгиев, дава в анализ за „Дойче веле“ Емилия Милчева.

„Георгиев е спечелил доверието на премиера Бойко Борисов, който още в първия си кабинет, през 2013 г., го направи председател на Комисията за незаконно придобито имущество, пише Милчева. Има защо – благодарение на Георгиев, прокурор в Софийска градска прокуратура през 2011 г., не се стигна до разследване на скандала с подслушването на директора на Агенция “Митници” Ваньо Танов, днес покойник, и негови разговори с министъра на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. Това са онези изтекли в медиите записи, от които се помни прословутата реплика на премиера Борисов, казана по отношение на Михаил Михов (Мишо Бирата), и той покойник: “… поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам”. Тези записи, направени със специални разузнавателни средства, са унищожени, тъй като прокурорът Георгиев… не проявил интерес към тях“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

След разпилените в ефир лични карти, прокуратурата разпореди проверка в Девин

Районната прокуратура в Смолян е разпоредила проверка след телевизионен репортаж от Девин, в който се видя, че един от обитателите на ромския квартал в града е събрал около 180 лични карти на местни жители.

Демерджиев: Има данни, че цената на един глас за изборите достига 150 лева

Полицията е получила информация, че плащанията се правят поетапно, една част - преди, а другата - след гласуване.

Обединението за честни избори набира доброволци – наблюдатели и анализатори за вота на 2 април

Обединението за честни избори (ОЧИ) съставлява широка група от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, обединени в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.