BG | EN

БОЕЦ публикува запис на разговор за купуване на гласове в Стара Загора

Илюстративна снимка: Pixabay

В страницата на гражданското сдружение „БОЕЦ“ във „Фейсбук“ беше разпространен кратък запис от разговор между няколко лица, които обсъждат сделка за купуване на гласове. (Чуйте записа в прикачения файл по-долу в текста).

Според изявление на Предизборния щаб на коалицията „БСП за България,“ който също разпространи запис с позиция срещу изборната търговия, записаният разговор се отнася за град Стара Загора. Една от причините за това предположение може да бъде няколкократното споменаване на името Живко, което съответства на името на настоящия кмет на града (Живко Тодоров). Той е кандидат за нов мандат на предстоящите избори за местна власт на 29 октомври.

Записаните гласове са на трима мъже, двама от които с имена – Виктор и Боян. Те много делово обясняват какви гласове са купили и как Живко ще им „налее 2000 гласа“, защото иска да работи с тях. Неговото име се появява още веднъж в записа: „И моля да не се правят обструкции защо ще подкрепим Живко или не“, казва един от записаните мъже.

В записа се споменава името на заместник-кмета на Раднево, както и на други лица, за които се твърди, че са обещали финансова подкрепа на един от участниците в разговора: „Имам още една Наса – мегабогата циганка, дето само рода й са 40 човека, аз с мангали ще ви счупя“ казва друг от участниците.

Разговорът е фокусиран върху темата за купуване на гласове и осигуряване на подкрепа за кандидати за общински съветници. В началото на записа един от мъжете-участници казва: „На предела сме да реализираме шест мандата, което ще е много голям успех за партията и да развием проект, който е голямата ни цел“.

Записът, разпространен от гражданско сдружение „БОЕЦ“

Справка с листите с кандидати за общински съветници в Стара Загора, публикувани в сайта на Общинската избирателна комисия показва, че кандидати с първи имена Виктор и Боян има в листата на партията „Бъдеще за родината“. Тя е регистрирала пълна листа с 51 мандата. Партията е основана на 4 август т.г. със седалище в София, а като неин председател е вписан Станислав Попов. На посочения телефон за връзка се свързахме с Мирела Кръстева-председател на Контролната комисия на политическата формация. Оказа се, че тя не знаеше в колко общини партията е регистрирала свои листи с кандидати за общински съветници и дали издига кандидати за кметове. Кръстева твърдеше, че не е чула за записа.

Водач на старозагорската листа на Бъдеще за Родината“ е Виктор Драголов, общински съветник от ГЕРБ в периода 2015-2019 година. Интересен факт е, че той е влязъл в ОбС в Стара Загора с преференции, въпреки че е бил на едно от последните места в листата на партията. Драголов е участвал в учредяването в Пловдив на „Продължаваме промяната“, а по-късно напуска партията и намира място в новата политическа формация.


Трети в листата на „Бъдеще за Родината“ в Стара Загора е Боян Кулев – общински съветник от партия „Воля“ в досегашния общински съвет. Друг интересен факт е, че на четвърто място в листата на е Румяна Ченалова (станала известна като участник в записани разговори между „Двете каки“).

Потърсен за коментар от „За истината“ Боян Кулев най-напред каза, че записът е изфабрикуван. Това са заявили с Виктор Драголов и в показанията, които са дали днес пред полицията. По-късно в разговора на въпроса дали един от гласовете в записа е негов, Кулев отговори: „Спорно е, не мога да кажа повече абсолютно нищо. Ще изчакаме резултатите от експертизата“. При втория въпрос: „Възможно ли е да не познаете собствения си глас“,Кулев затвори телефона.

В късния следобед днес в интервю за „Радио Стара Загора“ директорът на Областната дирекция на полицията Лазар Христов е съобщил, че полицията в в града разследва сигнал за купуване на гласове, след качването на аудиозаписа в социалните мрежи. Районната прокуратура също е разпоредила проверка на случая след сигнал, подаден от старозагорски депутат, който е и кандидат за общински съветник. Според Христов в момента се извършвали действия по установяване на лицата, споменати в записа, като предстои да бъдат направени и технически експертизи за неговата автентичност, както и дали не е манипулиран.


„За истината“ потърси за коментар кмета на Стара Загора Живко Тодоров, но днес той не отговаряше на телефона си.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините